A „futó térd”, angol nyelvterületen „running knee”, vagy ITBFS (Iliotibial Band Friction Syndrome) jellemzően futóknál, biciklistáknál és focistáknál pontszerűen kialakuló fájdalmas gyulladásos tünet a térd elülső-külső területén. (A „Friction” szó a szalag dörzsölődésére utal, azonban a legújabb kutatási eredmények alapján nem jön létre dörzsölés az alább ismertetésre kerülő területen.)20160523_IT szalagkep1

A fájdalom a szindróma esetén nem a mozgás megkezdésekor azonnal, hanem hosszabb táv megtétele után, vagy fokozott terheléskor érezhető. Kialakulásában az IT szalag (tractus iliotibialis) és egy csúszást segítő folyadéktömlő vesz részt.

Az IT szalag a csípőtaraj közepén, a combpólya feszítő izmot (muscul
us tensor fastiae latae)
, valamint a nagy farizmot (musculus gluteus maximus) körülvevő izompólyáról ered, és a sípcsont külső bütykén tapad, ezzel áthidalva a csípő- és térdízületet. Összetételét tekintve nem izom, nem is ín, hanem egy tömött rostos kötőszövetes lemez, amely főleg a térd oldalirányú stabilitásában játszik szerepet hajlítás közben. Feszülését a fent említett két izom működése szabályozza.20160523_IT szalag kep2

Az „futó térd” úgy alakul ki, hogy a combcsont külső-alsó bütyke felett szorosan húzódik az IT szalag, ahol a térd hajlítása-nyújtása során erőteljesen neki feszül az alatta lévő csontfelszínnek és a köztük lévő folyadékot tartalmazó zsáknak. A folyamatosan ismétlődő kompresszió irritálja a folyadéktömlőt, ennek hatására steril gyulladás alakul ki abban. A gyulladás tünetei: fájdalom, meleg tapintat, bőrpír, duzzanat, korlátozott funkcionalitás.

A kompresszió mértékét fokozza az alapvetően feszesebb izomzat és szalagrendszer, amely a nem kellő mennyiségben és nem megfelelően kivitelezett nyújtás következménye. Továbbá a hegymenetben, de még inkább a lejtőn való futás fokozza a nyomást az adott területen, mert 30 fokos térdhajlítás mellett éri el a kompresszió mértéke a maximumot.

 

Mit lehet tenni a betegség legyőzéshez?

  1. Mértékletes edzés

Csökkentett fizikai terhelés, amely nem a teljes pihenést jelenti, hanem az edzés intenzitás olyan szintig történő fokozását, ahol még nem érződik a fájdalom. Amint megjelenik a fájdalom a külső térdben, csökkenteni kell a sebességet vagy az emelkedő szögét a futópadon. A további edzéseket ezzel a csökkentett intenzitással kell folytatni.

  1. Kémiai és fizikai gyulladáscsökkentés

Nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, vagy természetes eredetű gyulladáscsökkentőkkel (pl. feketenadálytő kivonat) a steril gyulladás megszüntetésének gyorsítása.

Továbbá a szakember által megfelelően felhelyezett kinesiotape is képes a gyulladáscsökkentésben és fájdalomcsillapításban közreműködni.
Amikor érezhetően gyulladásban van a terület (duzzadt, meleg, fájdalmas), akkor óvatos hűtés javasolt. A bőrfelületet közvetlenül hűteni TILOS számottevően hidegebb tárggyal (pl. hűtőzselé, zacskó mirelit borsó)! Vékony textíliát mindenképpen helyezzünk a bőrre a fagyási sérülések és az ízület károsodásának megelőzése érdekében. A hűtést célszerű min. 3 x 5 perces kezeléssel végrehajtani, köztük kb. ugyanennyi idejű pihentetéssel.

  1. Nyújtás

Szükséges a tárgyalt struktúrák nyújtása különböző aktív-passzív gyakorlatokkal mind a megelőzéshez, mind a gyógyuláshoz. A combpólya feszítő izom olyan izomcsoportba tartozik, amely kifejezetten könnyen reagál zsugorodással a túlterhelésre, így görcsössé és fájdalmassá válik. A fájdalom a csípő elülső és oldalsó területére sugárzik ki. Az IT szalag rugalmasságának csökkenése pedig a comb egész külső felszínén okozhat fájdalmat, de extrém esetben a csípő és/vagy a térd statikáját is képes megváltoztatni, amivel további következményes fájdalmak jelenhetnek meg.

A bemelegítés és a levezetést követő nyújtás alapvető fontossággal bír az edzés és verseny közbeni sérülések, valamint a jelen cikkben tárgyalthoz hasonló kórfolyamatok megelőzésében. Kutatások bizonyították, hogy a rendszeresen lenyújtott izmok rugalmasságuk miatt nagyobb teljesítményre képesek a stretching hanyagolása miatt rugalmatlanabbá válókkal szemben

A nyújtás támogatására alkalmas a rendszeres sportmasszázs, amely passzívan segíti a szövetek normál állapotának visszanyerését, a felhalmozódott salakanyagok elszállítását a fokozott vérkeringés által. Továbbá itt is meg kell említenem a kinesiotape kezelést, amely szakszerűen alkalmazva a görcsös, túlfeszült izomzat ellazulásában képes közreműködni.

Legegyszerűbb és kevésbé „kínzó” nyújtási módszer az SMR/fitness/yoga hengerrel végzett nyújtás, amellyel a szöveteket lefutásuk szerint hosszában és keresztben is kíméletesen lehet nyújtani, lazítani. Ezeket az eszközöket 6-8000 Ft-tól be lehet szerezni és szinte elnyűhetetlenek, bármely sportot űző személynek hasznára válnak.

  1. Erősítés

Az izomegyensúly megtartása, visszaszerzése speciális erősítéssel. A csípő és a törzs izmainak erősítése különösen fontos, mivel a stabilizáló izmok gyengeségére vezethető vissza a medence abnormális helyzete mozgás közben, amely tovább feszíti az IT szalagot. Ezen túlmenően a megváltozott statika újabb kórképeket és sérüléseket generál hosszútávon.

Jó edzést és kellemes pihenést kívánok!

Méhes László, gyógy- és sportmasszőr

30/479-2979