Az első és legfontosabb, hogy az orvosod tanácsát mindenképpen fogadd meg! Az alábbi sorok kizárólag iránymutatásként szolgálnak, egészséges, problémamentes terhességre vonatkoznak, de még így is figyelembe kell venned a saját igényeidet.
Nagyon fontos, hogy vigyázz a saját és a pocakodban növekvő babád egészségére!

Az első trimeszter

Mire számodra is nyilvánvalóvá válik, hogy babát vársz, illetve a nőgyógyász is visszaigazolja a terhességet, már legalább a 6-8. héten jársz.

Általános javaslat, hogy az első trimeszterben ne mozogjon semmit a kismama. Szerencsére egyre több nőgyógyász van már, akik egészséges terhesség esetén nem tiltják el a várandóst a mozgástól.

Ha eddig nem sportoltál, valóban érdemes megvárni az első trimeszter végét, mielőtt csatlakozol pl. kismama torna vagy kismama jóga csoporthoz. Addig is: sétálj naponta 20 percet, fél órát, de csak könnyedén, kényelmesen. Kevésbé leszel fáradékony, és az állóképességednek is jót teszel vele.

Ha eddig rendszeresen mozogtál, és minden rendben van a terhességeddel, nincs semmi akadálya annak, hogy továbbra is folytasd a testmozgást. Gyakorlatilag, mire kiderül, hogy babát vársz, már túl is vagy az első trimeszter felén/háromnegyedén.

Sport az első trimeszterben

A terhesség nem a versenysport és a rekorddöntögetés ideje! Ezt tessék tudomásul venni.

Azt is tessék tudomásul venni, hogy a terhesség azzal jár, hogy a súlyod gyarapodni fog. Akkor is, ha nem hízol meg, csupán a baba súlyával növekszik a tömeged. A terhesség időszaka nem a fogyókúra ideje. Fogadd el, hogy a tested változáson megy át!

Ugyanakkor tudsz azért tenni, hogy egészséges, elhízástól mentes, aktív és csodaszép időszak legyen ez a kilenc hónap.

Az első és legfontosabb, hogy figyelj magadra! Figyeld meg, mi esik jól, és mi nem, a mozgásban és étkezésben egyaránt. Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem fog jól esni a sport, még akkor sem, ha eddig aktív életvitelt folytattál. Ne erőltesd! Vegyél vissza a tempóból, az edzések mennyiségéből, vagy csak sétálj.

Érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát, ugyanis terhesség alatt nagyon fontos, hogy bármilyen mozgást is végzel, a maximális pulzusod ne menjen 140 fölé!

Edzés közben figyelj oda a légzésre, hogy te és a baba is hozzájusson a megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Pihenés

Az első trimeszterben a magzat rengeteget fejlődik. Szüksége van arra, hogy megadd neki a pihenést, hogy megfelelően növekedhessen. Ő akkor fog fejlődni, ha te eleget pihensz, sokat alszol.

Étkezés

Az étkezésre érdemes nagyon odafigyelni már a terhességre való felkészülés alatt, majd végig, a teljes kilenc hónap alatt – és szülés után is természetesen.

Amit megeszel, azt kapja a babád is. Nem mindegy már most sem, mivel táplálod őt. Hogy egészségesen fejlődjön, egészséges ételeket adj neki. És nem mellesleg, sok betegség, kialakulását előzheted meg a babádnál, ha odafigyelsz a megfelelő étkezésre.

Az is fontos szempont nyilván, hogy te mennyit hízol, hiszen a te elhízásod negatív hatással lesz rád is és a babádra is. Szerencsére egyre több kismama gondolkodik úgy, hogy egyáltalán nem kell két ember helyett enni.

Ahogy már korábban említettem, a terhesség nem a fogyókúra időszaka, tehát enned kell. Megfelelő arányban és mennyiségben kellenek a szénhidrátok, a zsírok, fehérjék, a vitaminok és ásványi anyagok. Ne feledd, ilyenkor a vitamin- és ásványi anyag szükséglet megnő, érdemes speciálisan a terhesség idejére összeállított vitaminokat szedned.

Igyál sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet. Sose legyél szomjas, mindig legyen nálad víz, edzés közben meg különösképp. Ahogy halad előre a terhességed, erre egyre jobban kell majd figyelned.

Az első trimeszterben a rosszullétek miatt nem mindig egyszerű az étkezés, de nem baj. A rosszullétek sem tartanak örökké. 🙂

Még egy apróság

Már az első trimeszterben első heteiben elkezd átalakulni a tested. Sportolásnál figyelj oda, hogy minden ruhadarab kényelmes legyen (lehet, hogy nagyobb méretű sportmelltartóra lesz szükséged, illetve figyelj rá, hogy az edzőnadrág ne nyomja a pocakod), ne szorítson sehol, mert igen kellemetlen lehet, sőt rosszulléthez vezethet.

Figyelj befelé

Az első trimeszter nem könnyű. Ha nincsenek is különösebb rosszullétek, ilyenkor azért jóval fáradékonyabb lehetsz. Megkezdődnek a vizsgálatok sorai is, megváltozik az eddigi életviteled. Ne akard mindenáron az eddigi tempódat követni. Lassulj le egy kicsit, figyelj magadra, fordulj befelé. És élvezd ki minden percét ennek a különleges életszakasznak. 🙂

Ha úgy érzed, szükséged van segítségre, tanácsra azzal kapcsolatosan, mit edzhetsz, vagy milyen gyakorlatokat érdemes kihagynod, illetve hogyan étkezz az terhességed során, keresd a Mozgunk.hu csapatát bátran!

A sorozat “felvezető” írását ITT találod.
Az első részt pedig ITT.