Végre itt a tavasz! Egész télen ezt vártuk, 2016.03.24.tavaszi faradtsagaztán a felüdülés helyett jön
az aluszékonyság, kedvtelenség, kimerültség érzése gyakori fejfájással megspékelve…valahogy azt érezzük, nem vagyunk top formában. Évről évre átéljük az átmeneti időszak kellemetlen tüneteit, szinte már természetesnek vesszük, hogy a tavasz magával hozza a róla elnevezett  fáradtságot…De miért kellene magunkat rosszul érezni? Tegyünk érte, hogy rövid idő alatt feltöltődjön szervezetünk és kirobbanó erővel, energikusan és fitten vessük bele magunkat a kellemes jó időbe!

Először is tudnunk kell, hogy a tavaszi fáradtság alap esetben nem kóros jelenség, a szervezetünk kimerültséggel reagál a téli üzemmódról a tavaszira való átállásra. Ez az átállás energiaigényes folyamat, ezért is fontos, hogy a felkészülést időben megkezdjük, már a téli hónapokban odafigyeljünk táplálkozásunkra, vitaminbevitelünkre, mozogjunk, így a tudatos életmód segítségével szinte észrevétlenül kikerülhetjük a tavaszi fáradtság okozta kellemetlen tüneteket.

De nem csupán az életmódbeli hiányosságok felelnek a tavaszi fáradtság felbukkanásáért!  A testben zajló hormonváltozások is ludasak lehetnek.

Így tavasz kezdetén a szervezetnek  időre van szüksége, hogy megszokja a téli sötétség miatt magasabb melatonin szint hirtelen csökkenését, illetve a több napfény hatására egyre inkább előtérbe kerülő szerotonin hormonszint emelkedését.

Miben segít a helyes életmód, hogy a tavaszi kikelet valóban csodásan induljon?

  • Fogyassz sok-sok friss zöldséget, gyümölcsöt!
  • Javasolt a könnyű ételek fogyasztása!
  • Töltsd folyamatosan tested vitamin és ásványianyag raktárait!
  • Figyelj oda a folyadékbevitelre! Napi 2-3 liter, főleg tisztított vizet, frissen préselt leveket, gyógyteákat igyál!
  • Méregtelenítsd, salaktalanítsd szervezeted! Akár egy húsmentes diéta, gyógynövény kúra, emésztőrendszert tisztító növényi alapú készítmény sokat segíthet ebben.
  • Mozogj rendszeresen, legalább heti 3 alkalommal! Főleg kardio jellegű mozgásformákat (séta, kocogás, kerékpár, Spinning) és a jógát helyezd előtérbe! A hétvégi erdei kirándulások csodára képesek, feltölti tested-lelked.
  • A tavasz a megújulás időszaka, újulj meg Te is! Tűzz ki célokat az egészséges életmóddal, a fejlődéseddel kapcsolatban! A tavasz a legideálisabb évszak a változásra, az új élet kezdésére.
  • Meditálj, relaxálj, fókuszálj pozitív dolgokra!
  • Szabadidődet töltsd olyan tevékenységgel, ami feltölt, felvillanyoz, felpezsdít és lelkesít. Ne hagyd el magad, ha épp a hormonok játéka miatt úgy érzed, hogy fejbe ütöttek egy husánggal.

Érezd jól magad, az idei tavasz induljon energikusan!