Nem elegen!

De mi számít elégnek? Mi a kevés? Mi a sok? Európai átlaghoz képest – pláne a nyugati országokat figyelembe véve – sajnos elhízottabbak és egészségtelenebbek vagyunk. A sport, mozgás pedig, talán nem mondok újat, elejét tudja venni mind az elhízásnak, mind az egészségtelen életmódnak (belső szervi problémák, keringési rendellenességek, magas vérnyomás, szívproblémák, stb.).

Mennyien is sportolnak?

Hetente több alkalommal (legalább 4-5) csupán a lakosság (14 éven felüliek) 15%-a sportol, heti legalább 1 alkalommal pedig 23%. Mondhatni, hogy a heti 1 alkalom is több, mint a semmi, de önmagában sajnos nem sokat ér, sőt.. Szóval maradjunk annyiban, hogy a lakosság csupán 15%-a tesz magáért ténylegesen, akár tudatosan az egészségéért, akár egyszerűen a mozgás, sport iránti elköteleződéséből és szeretetből.

Ez egyenesen elszomorító. Mindenki tisztában van azzal, hogy a modern kori ember élete, életvitele alapjában véve távol áll az embertől, mint biológiai lénytől (persze a szervezet próbál alkalmazkodni, de túl gyors a változás..). Az, hogy szmogos környezetben élünk, napi 5-10 órát görnyedve, ülve töltünk és nem használjuk a szervezetünket arra, amire azt „kitalálták”, hát bizony szépen leépíti az egészséget.

Pedig 100 emberből 80 úgy gondolja Magyarországon, hogy szükséges az egészséges életmód, aminek alapeleme a mozgás.

Mégis, 100 emberből csupán 15 mozog rendszeresen.

Akkor hogy is van ez?! Itt is bizonyítást nyer, hogy mondani és gondolni bármit lehet…

 

Adatforrás: Special Eurobarometer 412 – March 2014