Lenti sorok a teljesség igénye nélkül, pár fontosabb tényező figyelembe vételével és pár tényező  figyelmen kívül hagyásával íródtak.

Szerencsére vannak, akik azt mondják, hogy „inkább most költök edzésre, mint később gyógyszerre”, de sajnos még mindig kevesektől hallani ezt. Lépjünk is most túl ezen. ..Nagyváros, zsúfolt utcák, messzi a természet, szmogos és bűzös a levegő. Nincs kedved és időd kimenni a városból, így marad a fitnesztermek nyújtotta lehetőség. De oda sem mész el, mert sokba kerül. Sokallod a havi 10.000,- Ft körüli összeget. Van, akiknek sajnos tényleg sok, de…

…de sokkal többen  vannak, akik megtehetnék, akiknek belefér, de mégsem teszik. Győz a lustaság, a nemtörődömség, hisz most még nem fáj semmi, mit érdekli a mozgás szüksége?! Az pedig még rosszabb eset, hogy már fáj, és mégsem teszel semmit..

Nézzünk pár számot:

–        a lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem!

–        a lakosság több mint fele (54%) a túlsúlyosak-elhízottak közé tartozik!* (Ráadásul ezen eredmény negatív irányban torzított, tehát a tényleges valóság ennél magasabb lehet.)

Érdekesek ezek a számok, hisz a 2014-es felmérés szerint a felnőtt lakosság 80%-a gondolja úgy, hogy egészségünk megőrzéséért magunk is felelősek vagyunk és fontos az egészségtudatos életmód. Vagyis a helyes táplálkozás és a mozgás. Valahogy nem jön ki a matek:

–        100 emberből 80 úgy gondolja, hogy szükséges az egészséges életmód,

–        100 emberből 54 mégis túlsúlyos-elhízott,

–        és 100 emberből csupán 33 sportol viszonylag rendszeresen.

Akkor hogy is van ez?! Itt is bizonyítást nyer, hogy mondani és gondolni bármit lehet..

De akkor miért nem teszünk érte valamit? Miért ilyen kevés ember sportol rendszeresen? Miért ilyen kevés ember figyel a táplálkozására?!

Te melyik ember vagy a 100-ból? Az, aki tesz is magáért valamit, vagy az, akinek csak a szája jár?

Köztudott és Te is tudod, hogy a mozgáshiányos életmód tönkreteszi a keringési rendszert (szív, érhálózat), és kiemelkedően sok esetben magas vérnyomáshoz vezet (többek közt).

Köztudott és Te is tudod, hogy a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezet, ami ugyancsak terheli a keringési rendszert (szív, érhálózat) és számos egyéb belső elváltozáshoz vezethet.

De visszakanyarodva a kezdeti kérdéshez: sokba kerül a test edzése?

Minden csak viszonyítás kérdése. Egy pohár tejfölhöz képest igen, de a mindennapi kiegyensúlyozott és teljes élethez képest biztos, hogy nem.

Vajon mennyien fogják arra, hogy sokba kerül, ezért nem mozognak, ezért nem járnak el egy fitnesz terembe, ezért nem futnak, ezért nem bringáznak, ezért nem sétálnak? Ha ez a kifogásod, akkor javaslom, hogy egy hónapban írj fel minden költést, és hónap végén nézd meg, hogy mennyi pénzt szórtál ki teljesen felesleges vackokra. Nézd meg, hogy honnan tudnál pár forintot az egészségedre átcsoportosítani. Hidd el, hogy mozgással, helyes életmóddal a mindennapokban is jobban fogod magad érezni.

Hamarosan megnézzük, hogy nagyjából mennyibe is kerülhet ténylegesen egyes esetekben a testmozgás. Kövess minket figyelemmel!

 

Mozgunk.hu – Mozgunk, és mindig mozgásban maradunk!

 

*BMI, azaz testtömegindex alapján (nem a legmodernebb mérőszám, egyénileg nem is használom, de tömegesen a lakosságra vetítve általánosságban elfogadható)

Adatforrás: KSH, Európai lakossági egészségfelmérés, 2014