szaunazz-az-egeszsegedert

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a tél beköszöntével jól esik a szaunában tikkadni, izzadni, kellemesen ellazulni egy fárasztó nap után. Na de nézzük, hogy e kellemes időtöltésnek milyen élettani hatásai vannak, illetve milyen szabályokat érdemes betartani, ha komolyan vesszük, hogy a szaunázás bizony az egészséges és preventív életmód egyik eszköze.

A szaunázásnak számtalan pozitív hatása van: felgyorsul az anyagcsere, a méregtelenítési folyamatok is elindulnak, a bőr pórusain keresztül még több salakanyag választódik ki. Közvetlenül nem befolyásolja a fogyást, de közvetetten igen, mivel felgyorsítja az anyagcserét és méregtelenítést, ezáltal még hatékonyabbá teheted az egészséges életmódodat. Szaunázz egyet az edzés után, az izmaidnak is jól fog esni, másrészt a teljes ellazulással végképp feltöltheted magad egy hajtós nap után. Javíthatod az ízületek mobilitását, az izom- és ízületi fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. De ezen kívül a rendszeres szaunázás megedzi az immunrendszered és a vérkeringésednek is jót tesz. Nem csak a belsődre hat jótékonyan, hanem a bőröd szépségét, feszességét is tuningolhatod, illetve a narancsbőr kezelésében is bevetheted.

Szóval tényleg érdemes időt szánni rá, de nem árt tisztában lenni néhány íratlan szabállyal:

  • 1,5-2 órát várj étkezés után! De farkaséhesen se menj be izzadni. Találd meg a kettő között az arany középutat.
  • Edzés után várj még legalább 20 percet. Pihenj egy kicsit, várj amíg a pulzusod rendeződik.
  • Alaposan tisztálkodj meg a szaunába lépés előtt, arcodról távolítsd el a sminket. És ami fontos, de sokan elfeledkeznek erről: alaposan töröld magad szárazra, vizes testtel soha ne lépj be a szaunába.
  • Fokozatosan szoktasd magad a magas hőmérséklethez!
  • A szaunában ne végezz nyújtógyakorlatokat, mindenféle mozgás szükségtelen. Csak relaxálj és figyelj magadra.
  • Ne beszélgess, ne zavarj másokat!
  • 10-12 perc izzadás bőven elég első körben. Hideg zuhannyal hűsítsd magad, ne használj szappant, tusfürdőt, ne tömítsd el a pórusaidat kemikáliákkal.
  • Majd pihenj 10 percet, mielőtt bemész a következő körre. Összesen három kör javasolt. Vedd komolyan a pihenő fázist, így van értelme az egész szeánsznak.
  • Pihenés közben kortyolgass tiszta vizet, vedd figyelembe, hogy egy 12 perces izzadás alatt kb. fél liter vizet veszít a szervezeted.
  • Bármilyen krónikus egészségügyi probléma esetén konzultálj az orvosoddal, hogy javasolja-e a szaunát. Akut esetekben pl. láz, fertőző betegségek alatt semmiképp nem javallott. Ha alapvetően egészséges vagy, de szédülést, szívdobogást érzel, akkor se erőltesd a szaunát!

Alapvetően a szauna egy szuper találmány, pihenve, relaxálva, könnyedén tehetsz az egészségedért, az egész szervezeted meg fogja hálálni, szóval ha teheted, legalább heti egyszer iktass be az életedbe egy kis szauna szeánszot 🙂