szervek_egeszseges_taplalkozas

Testünk egészséges működését megfelelő táplálkozással alapozhatjuk és támogathatjuk meg. Ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan illesszünk be napi étkezéseinkbe olyan gyümölcsöket, zöldségeket, amelyek abban segítenek, hogy tisztítsák, regenerálják, egészségesen tartsák legfontosabb szerveinket!

VÉR ÉS ÉRRENDSZER

Cékla

Serkenti a vérképzést, de emellett a májra és belekre is jótékony hatással van. A szervezet a növények közül a céklában található vasat képes a leginkább feldolgozni. Céklakúra segít a visszérgyulladás megelőzésében. Kitűnően javítja a test és az izmok állóképességét. Méregteleníti és zsírtalanítja a májat.

Fogyasztása: nyersen, préselt lé formájában, napi 2-3 dl.

Fontos: nagyon erős méregtelenítő hatása van, ne húzzuk le a napi lé adagot egyszerre, mert émelygést, hirtelen szédülést válthat ki! Lassan, több órán keresztül kortyoljunk el egy pohárral!

Fokhagyma

A szív-és érrendszer nagy barátja a fokhagyma. Antibakteriális és antioxidáns hatása kiemelkedő. A benne található allicin gátolja a vérrögképződést, csökkenti a koleszterinszintet, a zsíros lerakódásokat az érfalakon. Javítja a vérkeringést, tágítja az ereket és javítja faluk rugalmasságát, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Fogyasztása: nyersen összerágva, ételekhez hozzáadva vagy mézzel együtt is fogyasztható. A kellemetlen szájszag elkerülése érdekében javasolt a fokhagyma kapszula szedése.

Gyömbér

A gyömbérben található anyagok élénkítik, javítják a vérkeringést, megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, így csökken a vérrögök kialakulásának kockázata. Tisztán tartja az ereket, kordában tartja a koleszterin szintet és a vérnyomást.

Fogyasztása: Reszeljünk le egy 4-5 cm-es friss gyökér darabot és préseljük ki a levét. 1 evőkanálnyit tegyünk a teába vagy gyümölcslébe, mézes limonádéba.

Fontos: Ne alkalmazzuk éhgyomorra, mert irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját! Ne alkalmazzuk minden nap, tartsunk szünetet az 1-2 hetes kúrák közt.

Petrezselyem

Lúgosítja az egész szervezetet. Vastartalma szaporítja a vörösvérsejtek számát. Hatásos a koleszterinszint, vérnyomás optimális szinten való tartásához.

Fogyasztása: szárított növényből készíthetünk teát, fogyaszthatjuk kapszula formájában, vagy a friss növényt turmixoljuk bele friss gyümölcslébe.

GYOMOR ÉS A BELEK

Joghurt

Ahhoz, hogy szervezetünk immunrendszere hatékonyan működjön, szükség van az egészségesen működő emésztőrendszerre! Natúr joghurt fogyasztásával támogatjuk a bélben élő jótékony baktériumok munkáját, illetve B12 termelő képességüket, mely vitamin a belek nyálkahártyájának védelmét is szolgálja.

Zabpehely

Magas rosttartalma elősegíti a normál emésztést. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat a bélrendszerben. Lúgosítja a szervezetet.

Fogyasztása: naponta együnk 3-4 evőkanál zabpelyhet natúr joghurtba vagy gyümölcssalátához keverve, de tehetünk belőle turmixokhoz is, és főzhetünk belőle kását.

Zöldségek, gyümölcsök

Rendszeres, napi fogyasztásuk által bevihetjük szervezetünkbe a szükséges vitaminok, ásványi anyagok nagy részét. Antioxidáns tartalmuk segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezését, hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez. Emésztőrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a növényi rostok fogyasztása!

Fogyasztás: Naponta minimum 4-5 egységnek megfelelő friss zöldség és gyümölcs fogyasztása szükséges! Délelőtt gyümölcsöt, délután zöldséget együnk. Készítsünk frissen préselt leveket, turmixokat, salátákat.

MÁJ, EPE

Grapefruit, citrom

A citrusfélék, főként a keserű ízű grapefruit kiváló a máj tisztítására, regenerálására. Drasztikus tisztítókúra helyett ajánlott a következő: 1 pohár langyos tisztított vízbe/ásványvízbe csavarjunk bele egy fél citrom vagy grapefruit levét.

Ezt a kúrát hosszabb ideig is folytathatjuk, tisztítja, lúgosítja a szervezetet, megadja a reggeli energiát, segíti a fogyást és narancsbőrtől való megszabadulást, csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, az emésztésre is pozitív hatást gyakorol.

VESE, HÚGYHÓLYAG

Petrezselyem

A növény erős tisztító és vizelethajtó hatással bír, így segíti a szervezetet, hogy a felesleges vizet kiürítse, illetve a veséket méregtelenítse. Lúgosítja, méregteleníti az egész szervezetet. Vastartalma szaporítja a vörösvérsejtek számát. Hatásos a koleszterinszint, vérnyomás optimális szinten való tartásához.

Fogyasztása: szárított növényből készíthetünk teát, fogyaszthatjuk kapszula formájában, vagy a friss növényt turmixoljuk bele friss gyümölcslébe.

Fontos: Vesebetegek és várandós nők nagy odafigyeléssel alkalmazzák a petrezselymet!

Tőzegáfonya

Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, savanyítja a vizeletet, így távol tartja a baktériumokat a húgyhólyagtól, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású.

Fogyasztás: kapszula, lé formájában.

AZ EGÉSZ SZERVEZET EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉNEK ALAPJA a kellő mennyiségű tiszta víz fogyasztása!!!

A víz számtalan élettani szerepet lát el:

vérkeringés, vérnyomás szabályozása; tápanyagok oldása és felszívódása; hő és vízháztartás szabályozása; méregtelenítés; anyagcsere. Ahhoz, hogy ezek a funkciók normálisan működjenek szervezetünkben, szükségünk van a folyamatos víz pótlására!