Ugyan még nincsenek itt a nagy hidegek és roppant mínuszok, de már érdemes pár szót ejtenünk a téli szabadtéri edzésekről. Nem árt időben felkészülni, főleg, ha a ruhatárad hiányos a kinti edzésekhez.

A szabadtéri edzések (persze nem a szmogfelhő kellős közepén) nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre, az immunrendszerre, meg amúgy is: nem egy irodába vagy a négy fal közé vagyunk eredetileg kitalálva.  Tavasztól őszig szinte természetes, hogy sokat tartózkodunk a szabadban, és egyre többen választják az edzésük helyszínéül a különböző parkokat, erdőket.

De mi a helyzet a téli edzésekkel?

Sokáig nagyon fázós voltam. A nyarat meg utáltam a meleg miatt. Most már ott tartok, hogy télen is szívesen kimegyek futni, edzeni, a nyári meleget meg tudomásul vettem. Vagyis mindent meg lehet szokni.

Azt szoktam tanácsolni a vendégeimnek, akik kacérkodnak a téli szabadtéri edzésekkel, csak úgy vágjanak bele, ha rákészülnek.

Mit értek ez alatt?téli ezdés

Teszem azt, felébredsz január 14-én, kinézel az ablakon, látod, hogy még a hóemberek is fáznak… nos, az nem a legjobb alkalom az edzések elkezdésére, maximum egy jó kis tüdőgyulladást lehet beszerezni. Ha kint edzettél nyáron és ősszel is, akkor nem lesz baj a téli edzésekkel. Edz odakint a nyárból az őszbe, az őszből a télbe, és a többiekkel szemben előnnyel, plusz erős immunrendszerrel kezdheted meg a tavaszt. A téli szabadtéri edzéseket is fel kell építeni, hozzá kell szoktatni a szervezetet, ezért nem működik az, ha csak úgy belevágsz a tél közepén.

Mire figyelj?

Öltözz rétegesen, és ha teheted, válaszd a technikai anyagból készült sportruházatot. Télen hasznos lehet egy szélálló réteg is legfelülre. A legfontosabb, hogy ne fázz! Vannak már mindenfelé thermo nadrágok és pulóverek, ezek valóban nagyon hasznosak. Az ízületeket mindenképp védeni kell: ha nem használsz thermo nadrágot, akkor érdemes beszerezni egy pár térmelegítőt, hogy melegen tartsa a térdízületed. Ha nem háztól-házig edzel, mindenképp legyen nálad egy olyan réteg, amit edzés után magadra tudsz venni, hogy ne fázz, nehogy megfázz.

A sapka is technikai anyagból készüljön, a kötött sapka edzésre nem a legjobb választás. És tessék felvenni azt a sapkát! Kesztyűt szintén érdemes beszerezni, főleg, ha futni szeretnél, mert nagyon gyorsan kihűlnek az ujjak. A sál vagy nyakmelegítő is fontos kellék, és ha polár anyagból van, az jó melegen fog tartani.

A cipő érdekes kérdés lehet. Vannak már hiperszuper edzőcipők minden évszakra, ezt nyilván te döntöd el, érdemes-e beszerezned. Az nem árt, ha vízálló a lábbelid, ha hóban, hideg tócsákban kell futnod, ne ázzon be, mert az elég fagyos élmény tud lenni. A cipő mellett a jó zokni is aranyat ér, hidd el, tényleg sokat számít egy pár minőségi sport zokni. Télen válaszd inkább a hosszabb szárú boka fölé vagy térdig érő fazont.

Edzés előtt

Melegíts be! Alaposan! De tényleg. A téli hidegben az izmoknak sokkal több idő kell, hogy átmelegedjenek, hogy biztonságosan dolgozzanak. Hagyj időt magadnak, hagyj időt az izmaidnak!

Edzés után

Azt szoktam javasolni (és én is ezt alkalmazom), hogy csak egy laza átmozgatást végezz rögtön edzés után, ne statikus nyújtásokat. Hidegben az izmok sokkal hamarabb ki is hűlnek, merevek lesznek, és nyújtás hatására ezek a merev izmok sérülhetnek, mikroszakadások, esetleg részleges szakadások is keletkezhetnek. Menj haza, zuhanyozz le fokozatosan melegedő vízzel, ezzel átmelegíted az izmaid, de nem is kapnak sokkot a hirtelen meleg víztől, és utána nyújts. Igen, időigényesebb. De biztonságosabb is.

Ha teheted, menj télen is sokat a szabadba, akár edzeni, akár futni, akár túrázni. A szervezetednek és a lelkednek is csak jó teszel vele.

Ha kérdésed van, írj nekünk: info@mozgunk.hu