Sportolóknak, aktív életet élő örökmozgóknak kiemelten fontos, 20160428_kalcium_termeszetesenhogy minden vitaminból és ásványi anyagból a megfelelő mennyiséget vigyék be szervezetük és teljesítményük optimális működése érdekében. Napjainkban megszokott dolog, hogy naponta egy marék táplálékkiegészítő tablettát szedünk be. Sokan jogosan vetik fel a kérdést, hogy egészséges és változatos táplálkozás mellett szükség van-e erre?

Táplálékaink nagyrészt nem tartalmazzák akkora mennyiségben a vitaminokat, mint 50-100 évvel ezelőtt. Mindez a génmódosításnak, túlzott vegyi kezeléseknek tudható be, másrészt a zöldségeket, gyümölcsöket még beérés előtt leszedik és utaztatják több ezer kilométeren át, keresztül-kasul a világban…

Természetesen nem elegendő, ha a rendszertelen, válogatás nélküli táplálkozást vitaminkészítményekkel akarjuk kompenzálni. Valahol fél úton van az igazság: az egészséges táplálkozás, a jó minőségű alapanyagok, ételek fogyasztása az elsődleges! Alapvetően igyekezzünk ételekkel bevinni szervezetünbe a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, és emellett fontoljuk meg, milyen plusz vitaminokra és ásványi anyagokra van még szüksége szervezetünknek!

Alább adunk pár ötletet, tippet, hogy milyen természetes anyagokkal tudod ellátni a szervezeted a megfelelő mennyiségű kalciummal.

Mire jó a kalcium?

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Több folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik:

  • véralvadásban,
  • a szív- és vázizmok összehúzódásában,
  • a B12-vitamin felszívódásában,
  • idegi funkciókban.

A kalcium nélkülözhetetlen az egészséges csontrendszer és csontfejlődés alapjainak kialakulásához. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű fehérje segíti. A nem megfelelő kalciumfelvétel  negyven év felett csontritkuláshoz vezethet, ami leginkább a nőket érintő probléma.

A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 800-1000 mg, de a szervezet erős igénybevétele esetén ez 1000-1300 mg is lehet. Ennél nagyobb dózis nem ajánlott, mert vesekárosodáshoz vezethet; emiatt is fontos a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Hiányállapot okai és tünetei

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a csontokból és a fogakból. Amennyiben a táplálkozásunk nagy része állati fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy mennyiségű kalciumot old ki a csontokból. A mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. De jó hír, hogy a rendszeres mozgás, aktív életmód hatására a csonttömeg megőrződik.

A kalciumhiány jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök, szívdobogás érzés, izommerevség és akár az álmatlanság is.

Milyen természetes táplálékkal tudod bevinni a kalciumot?

  • Mák – CA tartalom 1400 mg/100 g

A mák olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kal20160428_kalcium_termeszetesen2cium hatékony felszívódását és a csontokba való beépülését. Fogyassz naponta 1-2 ek. hidegen sajtolt mákolajat.

Tipp: Szórj mákot a reggeli turmixodba, zabkásádba.

  • Emmentali, Parmesan sajt – CA tartalom 1000 – 1335 mg/100 g

Sajtok közül válaszd a hosszabb ideig érlelt, keményebb fajtákat! Ragaszkodj a minőségi termékekhez!

Tipp: egy különleges ízű sajt feldobja a legunalmasabb salátát és szendvicset is.

  • Szezámmag – CA tartalom 740 mg/100 g

Gazdag még fehérjében, vasban, foszforban és A-vitaminban.

Tipp: Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, műzlibe, sőt még főzelékbe is. A szezámolaj különleges ízt ad a salátáknak.

  • Mandula – CA tartalom 252 mg/100g

Magnézium és foszfortartalma is jelentős, így jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a véredények falait.

Tipp: Ha rád tör a nassolhatnék, rágcsálj el egy marék mandulát, de tízóraira és uzsonnára is kitűnő választás.

  • Petrezselyem – CA tartalom 245 mg/100 g

Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle, nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.

Tipp: fogyaszd nyersen, zöldturmixokba, párolt gabonafélékbe, főzelékekbe, salátákba keverve.

[separator type=”thin”]

Íme a lista, hogy tanulmányozni tudjátok az egyes élelmiszerek kalciumtartalmát:

https://mozgunk.hu/elelmiszerek-kalcium-tartalma/