Mostanában sokan kerestek meg azzal, hogy adjak tanácsot, hogyan készíthetik fel a testeteket a babavárás időszakára, illetve majd a terhesség során/után mit, mikor és hogyan mozoghattok. Úgy gondoltam, írok erről bővebben itt is, hátha másnak is segítségére lehet.

A sorozat első részét olvashatjátok most, ami a terhesség előtti hónapokról szól, a felkészülésről. A későbbiek során a babavárás időszakáról, illetve a szülés utáni hetekről, hónapokról olvashattok.

Az első blokkunk tehát a terhességre való felkészülés időszaka.

Ha pár hónap múlva szeretnétek babát, még bőven tehetsz azért, hogy egészségesebb legyél, és akár egy kis izomzatot, állóképességet is szerezhetsz.

Ha eddig sportoltál, nyugodtan folytasd, bármit is csináltál eddig. Akkor érdemes visszavenni a tempóból, súlyokból, stb., amikor belevágtok a „babaprojektbe”.

Erről bővebben majd a következő cikkben olvashatsz.

Mennyit mozogj? Ha eddig nem sportoltál, kérlek, ne vesd bele magad a legdurvább edzésekbe, nem kell heti nyolc nap sportolnod. 😉 Ne feledd, most az optimális „babaház” kialakítása a cél. Heti 2-3 alkalom tökéletesen megfelel kezdésnek.

Mit mozogj? Itt az a kérdés, mire lesz szükséged a terhesség során. Állóképességre mindenképp szükséged lesz a terhesség és szülés alatt is. Kell egy jól tartó, stabil törzsizomzat. És hát nyilván nem titok, a baba súlya igencsak megterheli a méhet, a gátizmokat, ezeket is meg kell erősíteni.

Hogyan alakítsd ki az edzéseidet?

Az állóképesség fejlesztésére a te jelenlegi szintednek megfelelően több dologból is választhatsz. Sétálj, fuss, bringázz vagy járj teremkerékpározni, menj úszni, túrázz, stb.

A gerincedre, törzsedre a növekvő pocak egyre nagyobb terhelést fog adni. Ahhoz, hogy elkerüld a hát- és derékfájást, a törzsizomzat megerősítésére érdemes kiemelt figyelmet fordítanod. Eddz trx-szel, járj gerinctréningre vagy jógázni. Találd meg, melyik edzéstípus a neked való.

A gátizmaid megerősítése intimtornával szintén elengedhetetlen a későbbi (vagy akár terhesség alatti/utáni) problémák megelőzésére.

Keress csoportos órát, vagy tanfolyamot, de akár edzhetsz személyi edző segítségével is. Mindenképpen érdemes közölnöd az edződdel, mi a célod (csoportos óra előtt is természetesen), hogy a neked megfelelő feladatokkal dolgozhass. Ne feledd, nem az Olimpiára készülsz! Ne a teljesítmény, ne a versengés legyen az elsődleges. Érezd jól magad, kerülj egy jobb, fittebb formába, hogy a babád egy kényelmes, gondosan ápolt babaházba érkezhessen. 🙂

Étkezés a babavárás előtt

Ha eddig nem éppen a legegészségesebb ételeket fogyasztottad, érdemes ebben az időszakban már elkezdeni az életmód-váltást. Alakítsd ki a számodra megfelelő étrendet, figyelj arra, hogy meglegyen a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát bevitel is (mindenre szükséged van!!!), valamint érdemes jobban odafigyelned a vitaminokra és ásványi anyagokra is.

Személyre szabott és a célodnak megfelelő étrend kialakításához, ha szükségesnek érzed, kérd dietetikus segítségét.

Egy nagyon szép időszak veszi majd kezdetét. A szépség és a boldogság mellett lesznek azonban testi és lelki nehézségek is. Mindenre nyilván nem lehet felkészülni, de lehetsz tudatos. Törekedhetsz a harmóniára. Figyelj magadra, érezd jól magad – és élvezd a felkészülést a babavárásra! 🙂

A sorozat “felvezető” részét ITT olvashatod.
A második részt pedig ITT.

Ha úgy érzed, kérdésed van, keresd bátran a Mozgunk.hu csapatát, szívesen segítünk!