Sportolóknak, aktív életet élő örökmozgóknak kiemelten fontos, hogy minden vitaminból és ásványi anyagból a megfelelő mennyiséget vigyék be szervezetük és teljesítményük optimális működése érdekében. Napjainkban megszokott dolog, hogy naponta egy marék táplálékkiegészítő tablettát szedünk be. Sokan jogosan vetik fel a kérdést, hogy egészséges és változatos táplálkozás mellett szükség van-e erre?
Táplálékaink nagyrészt nem tartalmazzák akkora mennyiségben a vitaminokat, mint 50-100 évvel ezelőtt. Mindez a génmódosításnak, túlzott vegyi kezeléseknek tudható be, másrészt a zöldségeket, gyümölcsöket még beérés előtt leszedik és utaztatják több ezer kilométeren át, keresztül-kasul a világban…
Természetesen nem elegendő, ha a rendszertelen, válogatás nélküli táplálkozást vitaminkészítményekkel akarjuk kompenzálni. Valahol fél úton van az igazság: az egészséges táplálkozás, a jó minőségű alapanyagok, ételek fogyasztása az elsődleges! Alapvetően igyekezzünk ételekkel bevinni szervezetünbe a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, és emellett fontoljuk meg, milyen plusz vitaminokra és ásványi anyagokra van még szüksége szervezetünknek!
Alább adunk pár ötletet, tippet, hogy milyen természetes anyagokkal tudod ellátni a szervezeted a megfelelő mennyiségű kalciummal.
Mire jó a kalcium?
A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Több folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik:
- véralvadásban,
- a szív- és vázizmok összehúzódásában,
- a B12-vitamin felszívódásában,
- idegi funkciókban.
A kalcium nélkülözhetetlen az egészséges csontrendszer és csontfejlődés alapjainak kialakulásához. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű fehérje segíti. A nem megfelelő kalciumfelvétel negyven év felett csontritkuláshoz vezethet, ami leginkább a nőket érintő probléma.
A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 800-1000 mg, de a szervezet erős igénybevétele esetén ez 1000-1300 mg is lehet. Ennél nagyobb dózis nem ajánlott, mert vesekárosodáshoz vezethet; emiatt is fontos a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
Hiányállapot okai és tünetei
Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a csontokból és a fogakból. Amennyiben a táplálkozásunk nagy része állati fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy mennyiségű kalciumot old ki a csontokból. A mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. De jó hír, hogy a rendszeres mozgás, aktív életmód hatására a csonttömeg megőrződik.
A kalciumhiány jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök, szívdobogás érzés, izommerevség és akár az álmatlanság is.
Milyen természetes táplálékkal tudod bevinni a kalciumot?
- Mák – CA tartalom 1400 mg/100 g
A mák olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való beépülését. Fogyassz naponta 1-2 ek. hidegen sajtolt mákolajat.
Tipp: Szórj mákot a reggeli turmixodba, zabkásádba.
- Emmentali, Parmesan sajt – CA tartalom 1000 – 1335 mg/100 g
Sajtok közül válaszd a hosszabb ideig érlelt, keményebb fajtákat! Ragaszkodj a minőségi termékekhez!
Tipp: egy különleges ízű sajt feldobja a legunalmasabb salátát és szendvicset is.
- Szezámmag – CA tartalom 740 mg/100 g
Gazdag még fehérjében, vasban, foszforban és A-vitaminban.
Tipp: Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, műzlibe, sőt még főzelékbe is. A szezámolaj különleges ízt ad a salátáknak.
- Mandula – CA tartalom 252 mg/100g
Magnézium és foszfortartalma is jelentős, így jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a véredények falait.
Tipp: Ha rád tör a nassolhatnék, rágcsálj el egy marék mandulát, de tízóraira és uzsonnára is kitűnő választás.
- Petrezselyem – CA tartalom 245 mg/100 g
Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle, nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.
Tipp: fogyaszd nyersen, zöldturmixokba, párolt gabonafélékbe, főzelékekbe, salátákba keverve.
[separator type=”thin”]
Íme a lista, hogy tanulmányozni tudjátok az egyes élelmiszerek kalciumtartalmát:
https://mozgunk.hu/elelmiszerek-kalcium-tartalma/