Manapság egyre többen keresitek fel a fitnesz termeket, szabadtéri parkokat, akár különféle aerobic órákról, akár súlyzós erősítésről legyen szó. Ez nagyon jó, megfelelő irányban haladsz, de…

…de, ne csak azért járj le a terembe, mert a kollégáid is azt teszik. Mondhatnánk, hogy még így is legalább edzel, egészségesebbé teszed magad, de sajnos a termekben körbenézve nagyon sok a koncepció nélküli, fogalmatlan, súlyokat ide-oda taszigáló ember. Ezzel nem teszed magad egészségesebbé, sőt, akár kárt is okozhatsz magadban. Egyes esetekben azonnal megérzed és abbahagyod, más esetekben lassú károkat okozol, és később szenveded meg a felelőtlen edzésed eredményét. Jelen szövegelésemben a különféle súlyokkal végzett edzésekről gondolkodom, okoskodom.

Lejössz a terembe, mert erősebb és szebb szeretnél lenni, nagyobb, tónusosabb izmokat, arányosabb testet építenél. Mindenkinek más a motivációja, és mindenkinek mások a céljai. Egy dolognak azonban közösnek kellene lennie: a tudatosságnak. Tudd, hogy mit miért teszel, tudd, hogy melyik gépet miért és hogyan kell használni, hisz nagy tömegeket mozgatsz, nagyon könnyen kárt tudsz okozni magadban, ezt talán Te is belátod. Az pedig, hogy netán nem tudod pontosan, hogy melyik gépet mikor és hogyan kellene használni, egyáltalán nem baj. Ha nem a fitnesz iparban dolgozol, ha nem volt részed a témát érintő tanulmányokban, ha nem ismered anatómiailag a tested, akkor nem is kell tudnod a miérteket és a hogyanokat.20160418_Tudatos edzés, vagy fogalmatlan gyúrás

DE: azért érhető el minden egyes teremben akár több személyi edző is, hogy ezekben segítsen! Én sem kezdek el kenyeret sütni, mert nem vagyok pék. Pedig eme tudásbeli hiányosságommal maximum rossz kenyeret süthetnék, ami megy a kukába. De vedd észre és tudatosítsd magadban, hogy a Te kenyered a saját tested, amit, ha nem a megfelelő recept alapján gyúrsz össze, sütsz ki, akkor bizony lehet, hogy az is idő előtt a kukában végzi.. Lehet, hogy egyből nem teszed magad tönkre, elég, ha „csupán” nem leszel hatékony, nem úgy jönnek az eredmények, ahogy Te azt elképzelted, nem leszel olyan szép és erős, amilyen szeretnél lenni. A testépítés egy külön tudomány. Nem véletlenül. Hidd el, értsd meg. Tudd, hogy mit miért teszel, tudd, hogy melyik gépet miért és hogyan kell használni. Ha nem tudod, kérdezz olyat, aki tudja! Keress fel egy szakembert! Megéri az elején kicsit többet áldozni rá, meg fog térülni.

A kötött pályás edzőgépek nem véletlenül rendelkeznek korlátozott mozgástartománnyal, valamint esetenként kiegészítőkkel, amibe be tudod akasztani, lábad, kezed, tested. Stabilizálod a tested és a kötött mozgástartományban specifikusan egy-egy izomcsoportot tudsz mozgatni, erősíteni (najó, azért ez is árnyaltabb ennél, de arról majd később :)). Azonban, ha nem jól stabilizálsz, nem tartod kontroll alatt magad, utána megy a mozgásnak az egész tested. A hát izmait dolgoztatod, de belendít az egész tested, derékból belehajolsz, rátolsz, mert úgy többet bírsz. Igen, és közben megerőlteted a derekad, feszül a gerinc, csak épp nem úgy, ahogy annak kellene, és nem teljesen a kívánt izom-izomcsoport dolgozik. Holott ez lenne a cél. Rossz tartással, rossz mozdulattal – mivel igazából nem bírod el a használt súlyt – megágyazol a porckorongsérv kialakulásának, egyéb ízületi problémáknak. (Gerinc: ha irodai dolgozó vagy és nem erősíted a mély hátizmokat, akkor bizony Neked is kialakulóban van. Még, ha nem is tapasztalsz tüneteket egyelőre. De ez megint egy mellékszál..)

Kézbe veszed a szabadsúlyokat (súlyzók), majd elkezded „dobálni”. Bicepszed erősítenéd, de hátulról lendíted, lendületből szépen felkapod, törzsből azért még rásegítesz, majd szépen engeded visszaesni. Hisz azért van a gravitáció, nem? Nem… FaKirály, megemelted a nagy súlyt, jujdejó.. Túrót!

Minden izomnak, izomcsoportnak behatárolt mozgásterjedelme van (az ízületekről nem is beszélve…). Ha húzod, emeled a súlyt, nem mindegy, hogy honnan indítod, hogyan dolgozol rá, meddig emeled, tartod. Nem mindegy, hogy mikor melyik izomcsoportot, izmot használod, és nem mindegy, hogy mikor melyik egyéb izomcsoport száll be a játékba, segít be a mozgás végrehajtásába. Nem mindegy, hogy hogyan tartod a karod, vállad, törzsed. Nem mindegy, hogy mikor milyen súlyokkal dolgozol. Nem mindegy, hogy mekkora ismétlés számmal dolgozol. Nem mindegy, hogy milyen pihenőidővel dolgozol. Nem mindegy, hogy egyik izomcsoport után melyik izomcsoporttal folytatod (hatékonyság). És így tovább. Semmi sem mindegy. Mindennek oka van, mindennek meg van a helyes sorrendje, mindenre van helyes és hatékony válasz.

Nem kell értened hozzá, de ne légy rest kérdezni, ne légy spór erre áldozni. Lásd be, hogy sokszor jobb a segítség. A saját munkádban biztos sokan fordulnak hozzád kérdésért, mert Te valamit jobban tudsz. Itt ugyanerről van szó. Vannak, akik Nálad jobban tudják a választ a feladatok helyes és egészség károsító hatás nélküli elvégzéséhez. Lásd be, hogy itt a tested épsége és egészsége a kérdés!

Értsd meg, hogy itt a testedről van szó, amiért dolgozni szeretnél, de Te éppen, hogy ellene teszel rengeteg mozdulattal, a kivitelezett sorozataid pedig távol állnak a hatékony munkavégzéstől. Pár hónapnyi edzés után mégis csodálkozol, hogy miért nem a várt ütemben fejlődsz, változol. A kajáról nem is beszélve.. de az megint csak egy nagyobb kitérő lenne..

Ne csodálkozz, ha fáj a hátad, a könyököd, és pláne ne csodálkozz, ha nincs fejlődés, ha nincs testsúly csökkenés, azaz fogyás..

Egyre nagyobb súlyokkal dolgozol, fejlődik az izom, de vajon bírja a terhelést az ízület?

Alig eszel mégsem fogysz.. mi lehet a gond?!

Pedig beleadsz mindent, sőt, még azon is túl, mégsem javulsz?

És még millió és egy kérdést írhatnék…