Miről szól? Meddig tart? Hogyan kell csinálni? Fáj, ha belekezdek? Egyáltalán hogyan kezdjek neki? És mi is lehet ezzel a célom? Mit tudok ezzel elérni? Jó ez nekem?

Az életmód a mindennapi életedről szól. Mit teszel, mit eszel, mozogsz, nem mozogsz. Hogyan élsz, dolgozol, pörögsz-forogsz, robotolsz. Pihensz, nem pihensz. Rohansz, vagy megfontoltan cselekszel, teszed a dolgod, egyiket a másik után. És így tovább.. Az imént – a teljesség igénye nélkül – felsorolt cselekedetek és tényezők befolyásolják az életed, az egészséged.

Váltásról, változásról akkor beszélhetünk, ha valamit egy bizonyos időponttól kezdve eltérően teszel, mint korábban. Ez a változás lehet kisebb, lehet nagyobb. Kinek hogy sikerül, kinek mire van szüksége.

Közhellyel élve, a mai rohanó világban elszaladnak melletted a percek, órák és állandó sietségben vagy mindig mindenhol. Közben nem veszed észre, hogy az egészséged megsínyli a kapkodást, a magas stresszt és úgy egészében a napról napra történő „túlélést”. Nincs időd a megfelelő táplálkozásra, ezért gyorsan bedobsz egy hamburgert. Nincs időd elmenni sétálni egyet az erdőbe, mert este 7-kor érsz haza a megbeszéléseid után/a szalag mellől. Este már nincs (lelki) erőd főzni másnapra, ezért másnap délben csak beugrasz a kifőzdébe és eszel egy rántott bordát hasábbal. Bár, a mekiben még annyit se kell sorban állni, így inkább azt választod. Már csak azért is, mert hiába mondják, hogy műanyag, annyira eteti magát. Este hazafele pedig a metró/busz állomáson vacsorára szerzel egy kis pékárut. De sajnos a mai megbeszélés is elhúzódott, így sétára, túrára – ne adj isten edzésre -, most sem jutott idő.

Ha szerencsés vagy, nincs rajtad túl sok felesleges kiló (az a felesleges, aminek a megléte terheli a szervezeted), és ha kevésbé vagy hiú, az a plusz tömeg nyáron sem zavar annyira. Viszont Téged is könnyebben és gyakrabban talál be valami betegség. Fáradékonyabb, netán ingerültebb vagy, mint kellene. A plusz kilókon kívüli dolgokat nem biztos, hogy észreveszed, hisz belülről megélve természetesnek tűnik sok minden, ami nem kirívó egészségügyi probléma.

Az életmódváltás arról szól(hat), hogy:

  • észreveszed, felismered azokat a dolgokat, amik negatív hatással vannak rád
  • kezded megérteni a felismert dolgok hatásait, de legalábbis szeretnéd megérteni
  • a mindennapjaid során teszel azok ellen, amik eddig negatívan hatottak rád
  • törekszel egészség kímélő, megőrző módon gondolkodni, élni
  • a mindennapi rutin részeit (táplálkozás, mozgás, pihenés, szükségletek) igyekszel oly módon alakítani, hogy a tested, szervezeted hasznára váljon, vagy, ha más nem, legalább ne ártson
  • lépésről lépésre felszámolod az egészségedre káros(abb) tényezőket, melyeket egészség megőrző módokkal, módszerekkel váltasz ki
Az életmódváltás nem más, mint egy kevésbé egészséges életmódról történő váltás, változtatás folyamata egy egészségesebb életmód irányába.

Az iménti megállapítás nem időszakos, nem projektszerű, hanem fokozatosan történő átállással tartósan fenntartott állapotról szól. Nem egy meghatározott ideig tartó diéta, aminek során x napig/hónapig ezt, vagy éppen azt eszel, hanem rendszeresen bevezetett változtatások összessége.

Mi kell a váltáshoz?

Erre a kérdésre talán az lehet a válasz, hogy mi kell az egészséghez?

Teljes értékű táplálkozás, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat, rostokat, nyomelemeket, vitaminokat. Megfelelő mennyiségű energiával látja el a szervezeted, ami segítségével megfelelően tudsz teljesíteni a munkahelyeden, a privát életedben és az aktív tevékenységeid során.

Megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás, ami karban tartja a tested, ami fejleszti a fizikai képességeid (és nem mellesleg a mentális képességeidre is pozitív hatással van), ami feszültség levezetésre is megfelelő.

Pihenés, regenerálódás, feltöltődés.

Sarkalatos pont, hogy sokszor túlmisztifikálják az életmódváltás „intézményét” az emberek. Nem arról van szó, hogy tegnapig hamburgereken éltél, nem mozogtál és napi 18 órát dolgoztál, majd a mai naptól teljesen egészségesen táplálkozol, eljársz sportolni, és már be is adtad a felmondásod. 100 emberből talán 1 képes ekkora változásra. A sikeres életmódváltásban lényeges, hogy meg kell találni az egyénnek megfelelő módszereket, „sebességet”, és vállalható változtatásokat. Nem meghatározható időben, hogy meddig tart a folyamat. Fontos, hogy legyen meg a szándék, az akarás, mert a nélkül nem megy, a tempó viszont egyén specifikus. Az életmódváltás nem arról szól, hogy egyik napról a másikra tiltva van a burger és a cukros üdítő. Arról szól, hogy lassan átalakítod az életviteled és egy idő után természetessé válhat, hogy ásványvizet iszol ebéd mellé, hasáb helyett inkább némi zöldséget eszel, zsírban sült szalonna helyett roston szárnyast falsz.

Valahol itt jövünk mi a képbe. Segítünk rávezetni egy olyan útra, ami a táplálkozásod, valamint a tested edzésének köszönhetően egyre energikusabbá és színesebbé válik. Ahogy egyre fittebb leszel, úgy lesz a világ is egyre könnyebb, üdébb. Ahogy tisztul az étrended, úgy érzed Magad is egyre tisztábbnak, könnyedebbnek. A kezdő segítséget megadjuk, akár sporttevékenységről, akár a helyes étrendről legyen szó.

Vannak alapvetések mind a mozgásra, mind a táplálkozásra vonatkozóan, amikből többet-kevesebbet az oldalon be fogunk majd mutatni, de természetesen egyéni úton, egyénre szabott tervekkel lehet a leghatékonyabban előre lépni.

A mai világban sem kerülhető el a napi stressz, ami folyamatos nyomás alatt tartja az idegrendszert, a testet, szervezetet. Ezen tényezők hatásai azonban kordában tarthatók, ha megfelelő módon karban tartod Te is Önmagad.

Miért kell ez Neked?

A tisztább táplálkozás, a mozgással kiegészített életvitel, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hozzájárul az egészséged megőrzéséhez, az életminőséged javulásához, a közérzeted magas szinten tartásához. Az immunrendszered kiváló állapotához, az energikus napi léthez, a kiegyensúlyozott élethez, az ÉLETEDhez.

Lépj velünk kapcsolatba: info@mozgunk.hu