Kardio: kardiovaszkuláris- ,vagyis keringési rendszer. Azon edzésformák sorolhatók eme csoportba, ahol elsődlegesen (de nem kizárólagosan) a keringési rendszerünk működését fejlesztjük, állóképességünket javítjuk. Tartósan alacsonyabb intenzitáson végzett edzésmunkát végzünk. Például kerékpározás, futás, úszás során.

Erősítés: izomerő- és izomtömeg fejlesztés. Tehát egyrészt holnap már a nehezebb dolgokat is el fogod bírni, másfelől izmosabbá, pontosabban nagyobb izomtömegűvé és tónusosabbá válik a tested.

Ha eljársz akár terembe, akár a szabadba edzeni, akkor Te azon kisebbség része vagy, aki tesz valamit az egészségéért. Piros pont! 🙂 Azonban fontos tudnod, hogy nem elegendő csak ez, vagy csak az.

Az indító kérdésre a válasz: MINDKETTŐ!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy vagy csak erősítesz, vagy éppen kizárólag futsz/bringázol/stb! Állóképességi edzésekkel a keringésedet karban tudod tartani, erősebbé tudod tenni a szívedet, de alapvetően nem tudsz izomtömeget építeni. Pedig ahhoz, hogy jobban nézz ki, izomra van szükséged. Az teszi tónusosabbá a tested. Izom kell ahhoz, hogy elégesd a bevitt kalóriákat, tehát minél több izom, annál nagyobb fokú energia felhasználás, szóval kevesebb zsír. Ollé. (Azért nem ilyen egyszerű.) Az pedig nagyon rossz kifogás, hogy azért nem erősítesz, mert nem akarsz úgy kinézni, mint a magazinokban a felfújt hölgyek/urak. Nem fogsz úgy kinézni heti 2-3 edzéstől, de igazából 4-5 edzéstől sem!

Erősítő edzések során pedig nagyobb lesz az izomtömeged, erősebbé válsz, de a keringési rendszered, ami a testi működés egyik legfontosabb alapja, nem feltétlen fog javulni. Ahhoz, hogy egy-egy erősítő edzés során az izmaidhoz megfelelő hatékonysággal juttasd az energiát, oxigént, szükséged van egy teljes, jól működő keringési rendszerre. Egy erős szívre, megfelelő erezettségre. Azt pedig tudjuk már, hogy milyen edzésekkel tudod fejleszteni (no persze nem ész nélküli edzésekről beszélünk). Erősítő edzést végezhetsz akár fitnesztermi géppark használatával, akár különféle funkcionális jellegű gyakorlatokkal a saját tested használva ellenállásként, vagy egyéb eszközök segítségével.

A teljes, kiegyensúlyozott, egészséges, erőtől és energiától duzzadó élethez mindkettőre szükséged van. Nem kérdés! És persze a megfelelő táplálkozásra.. 🙂

+1: egyik sem működik ész nélküli végrehajtással, egyik edzésed sem lesz hatékony, ha csak úgy össze-vissza, teljesen fogalmatlanul végzed. Kérj segítséget, ha nem értesz hozzá!