Eat healthy

Táplálkozásod legyen egyénre szabott!

Különbözőek vagyunk, eltérő anyagcserével, bélflórával rendelkezünk, emiatt tapasztalhatod időnként, hogy egy diéta nálad nem működik, pedig mások esküsznek rá. Persze rengeteg más dolog is szükségessé teszi azt, hogy egyénre szabott legyen az étrended: ételintoleranciák, allergiák, egyéb betegségek, sajátos életvitel, aktív sport, speciális élethelyzetek is befolyásolják, mit tanácsos fogyasztanod és mit kellene kerülnöd.

Fogadd el önmagad, majd tűzd ki a célod!

Ha változtatni szeretnél az életmódodon, a táplálkozási szokásaidon, akkor első lépésként fogadd el önmagad és szeresd magad úgy ahogy vagy! Ne tégy szemrehányást amiatt, ahogy eddig táplálkoztál, ahogyan kinézel. Ne erre fókuszál! Bárhol is tartasz az úton, a legfontosabb, hogy érezd magad jól, mindig a kitűzött céljaid lebegjenek a szemed előtt!

Figyelj oda a táplálékod minőségére!

Legfontosabb paraméter a jó minőség. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a fagyasztott, konzerves készételeket és kerüld messziről a pékségeket, gyorséttermeket, nagyüzemi kifőzdéket. A minőséget úgy tudod garantálni, ha megbízható helyről az általad vásárolt élelmiszereket magad főzöd meg. Ez időt igényel, de hosszútávon meg fog térülni ez a napi szinten befektetett plusz 1-1,5 óra. A döntés a Tiéd, hogy megéri-e?

Figyelj az élelmiszerek rejtett zsír, cukor és sótartalmára!

Mint fentebb említettem, az ételek minősége eléggé fajsúlyos. Mégis az életmódváltás elején sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egészségesnek hitt ételek illúziójával csapják be magukat. Mire gondolok? A joghurt biztos egészséges. Igen, szükség van rá, de nem a gyümölcsjoghurtra, ami elképesztő mennyiségű cukrot és mesterséges aromát tartalmaz. És még lehetne folytatni a sort a zabkeksszel, a müzliszelettel, a csirkesonka felvágottal. A csomagoláson mindig nézd meg az összetevők listáját és ne hagyd, hogy mindent megetessenek Veled!

Legyen rendszer az életedben, a napirended legyen harmóniában az étkezéseddel!

A titok egyik kulcsa a rendszeresség. Életviteledtől függően alakítsd ki a saját rendszered. Igyekezz mindennap azonos időpontban étkezni, még a köztes étkezések idejét is tervezd meg előre és tartsd be.

Napi szinten fogyassz friss zöldséget, gyümölcsöt!

Elég elcsépelten hangzik, szerintem mindenkinek a könyökén jön. De, most mindenki tegye a kezét a szívére. Ettél ma már nyers zöldséget vagy gyümölcsöt? Megvan a napi 5 egységnyi adag?

Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról!

Másik sokszor hallott jó tanács. És mégis sokaktól hallom azt, hogy egész nap elvegetálnak egy fél literes ásványvízen…mert nem szomjasak. A szomjúság már a szervezet vészreakciója, amit nem lenne szabad kivárni. Testsúlytól, kortól, évszaktól, fizikai megterheléstől függően napi 2-5 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Folyadék kategóriába a víz, a gyógynövény tea, egyéb natúr tea tartozik és nem opció a gyümölcslé, egyéb üdítőital, az alkohol és a kávé!!! Félreértés ne essék, ez most nem a kávé kizárását jelenti, hanem ezt a folyadékmennyiséget ne számítsd bele a napi adagba.

Fogyassz rostokat!

Az egészséges élet alapja a normális emésztés fenntartása, mivel szervezetünk védekezőrendszere függ az emésztőrendszerünk egészségétől. Számtalan étellel támogathatjuk a rostbevitelt: zabpehely, teljes kiőrlésű termékek, búzakorpa, útifűmaghéj, zöldségek, gyümölcsök, magvak.

Minimalizáld a stressz-szintedet!

Egyrészt a nyugodt, kiegyensúlyozott élet minden sejtednek jót tesz, másrészt a táplálkozásodat is befolyásolja a stressz-szinted. Van, akire úgy hat, hogy falni kezd és van, aki koplal. Mint tudjuk a szélsőségeket kerülni ajánlott, ebben az esetben a kiváltó ok megszüntetése harmonizálhatja a táplálkozásunkat.

Kerüld a szélsőségeket!

A kiegyensúlyozott, tiszta táplálkozás nem azt jelenti, hogy ultra szigorú, betarthatatlan diétát kell követned. Sőt! Szinte mindent lehet bizonyos keretek közt. Amennyiben nem okoz problémát, nyugodtan fogyaszthatsz tejtermékeket módjával és a fehér húsokról sem kell lemondanod. A lényeg, hogy változatos legyen az étrended, legyél tisztában azzal, hogy melyek a tűrt, tiltott és támogatott élelmiszerek. Nem kell átesni a ló túlsó oldalára! Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy nyers zöldségeken élsz.

Kerüld az élvezeti cikkek fogyasztását!

Igen, ez is már közhelynek számít…de az egészséges életmód nem tűri meg a rendszeres alkoholfogyasztást és a dohányzást. Alkalmanként egy pohárka minőségi bor nem árt, illetve a módjával fogyasztott kávé sem tiltott és az édességi utáni vágyat is csillapíthatod egy kocka 90%-os étcsokival. Mindent mértékkel.

Alapvető vitaminok, ásványi anyagok pótlása.

Hiába fogyasztunk naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, sajnos a téli hónapokban ezzel sem tudunk kellő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot magunkba gyűrni. Javaslom, hogy szezonális zöldségféléket és gyümölcsöket részesítsd előnyben. A téli hónapokban ajánlott felturbózni magad egyéb táplálékkiegészítőkkel. Nem egyszerű megtalálni az igazit, elképesztően nagy a kínálat, de kevés az olyan készítmény, amit jó szívvel ajánlanék. Válaszd a kevésbé reklámozott, nem a Távol-Keleten gyártott, magasabb árfekvésű termékeket, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak.

Az egészséges életmód és táplálkozás kéz a kézben jár a mozgással.

Hiába nyújtod a maximumot az egészséges táplálkozás terén, ha nem mozogsz…hetente 3 óra mozgásnak, sportnak bele kell férnie, mert ez teszi fel az I-re a pontot. Ez így kerek. Ettől lesz az életed és az egészségi állapotod még kielégítőbb és tökéletesebb!

 

Bármilyen kérdésed, kételyed felmerül, keress minket bátran: info@mozgunk.hu