Szeretem a szülés utáni időszakot negyedik trimeszternek hívni, főleg azért, mert így kicsit lázadhatok az ellen, ami a jelenlegi állás, azaz hogy az anyuka megszűnik létezni a szüléssel, utána már csak a baba számít, a doki, a védőnő is szinte csak a gyerekkel foglalkozik, senkit nem érdekel, mi történik az anyukával.

Az pedig tény, hogy a szülés pillanata nem jelent egyben időutazást, hogy minden olyan lesz, mint várandósság előtt, hanem ez is egy átalakulási folyamat. Ugyanúgy, ahogy a várandósság negyven hete folyamatos változást jelent, ugyanúgy változik a test a szülés utáni hetekben, hónapokban is. Csak máshogyan.

A várandósság nem könnyű dolog, utána nem várható el, hogy minden tökéletes legyen. A hormonrendszerről nem is beszélek, a szoptatás izgalmairól sem, megteszik mások, de ha “csak” azt nézzük, hogy a hasizomnak mi mindenen kell átmennie egy várandósság alatt, sokszorosára nyúlikszétnyílt hasizom az izom, lazulnak a kötőszövetek, extra terhelés itt-ott, még több terhelés amott. A szülés után pedig nem ugrik minden vissza azonnal a helyére, mint egy befőttes gumi.

Nem, nem arról beszélek, hogy ki hány kiló és hogy néz ki. Ez csak sokadlagos. Hanem arról, hogy mennyire egészséges a gerinc, a gátizom, a hasizom. Rehabilitálni kell ezt a területet is. Egy sportsérülés után sem kezd mindenki azonnal a szokásos edzésekbe, hanem finoman, ráhangolódva, szakember(ek) segítségét kikérve halad a tökéletes teljesítmény felé.

Pont így kellene megközelíteni a szülés utáni időszakot, rehabilitálódni, mielőtt azzal foglalkozunk, kinek mennyire lapos a hasa, hány kiló plusz van rajta és ennek érdekében minél hamarabb visszatérni a várandósság előtti edzésekhez.

A hasizom funkciójának visszaszerzése ezerszer fontosabb, mint a kinézet. Sokkal fontosabb, hogy a hasizmok el tudják látni támasztó funkciójukat, a szerveidet a helyén tartsák, megtámogassák a gerincedet, a medencefenék izomzatával szorosan együttműködve megkíméljenek az inkontinenciától, vagy csak hogy biztonságosan, helyes kivitelezéssel tud végezni a gyakorlatokat, ami elvezet a vágyott formához.

Mit kell tehát ellenőrizni, mit kell egy kicsit “babusgatni” szülés utáni időszakban?
  • meg kell vizsgálnod, hogy nincs-e esetleg szétnyílva a hasizmod (de ha nincs, “csak” megnyúltak, akkor is kell foglalkozni a rehabilitációjával, nehogy többet ártsunk, mint használjunk – infót itt találsz arról, hogyan vizsgáld magad)
  • erősíteni és lazítani kell a gátizmokat (sokszor nem csak az a baj, hogy gyengék az izmok, hanem az is lehet probléma forrása, hogy nem tudnak ellazulni az izmok, ezért túlfeszülnek)
  • az ízületeket óvatosan kell terhelni, mivel szülés után nem illan el azonnal az összes hormon, így még jópár hétig, időnként hónapig lazábbak ízületek, ezért érdemes módosítva végezni a gyakorlatok egy részét

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl csak túlóvatoskodva lehet majd mozogni, hogy már soha nem lehet „rendes” edzést végezni, de igenis fontos pár hétig (időnként hónapig, egyéni állapottól függően) egy kicsit alapozni, hogy biztonságosan lehessen edzeni.

Legfontosabb lépések:
  • gátizom torna amilyen hamar csak megy
  • gerinc környéki izmokat lelazító átmozgató mozgások, hogy fájdalommentes mindennapokat élhessünk
  • hasizom regenerálás – sima szülés után kb. 6 héttel, császár esetén 10-12 héttel érdemes belekezdeni
  • teljes core-stabilizáció (hasizmok és hátizmok aktiválása)

Ahogy a gyereknek sem adunk rögtön kolbászt vacsorára, a hozzátáplálás fogalma egyik anyukának sem ismeretlen. Pont ugyanúgy kell hozzászoktatni a várandóssági utáni testet a várandósság előtti mozgásokhoz, ahogy a gyerekeknél vezetjük be az egyre izgalmasabb ételeket a mindennapokba.

Tornára fel, de ésszel 😉

Máté Noémi

Pilates- és LoveYourBelly oktató, gerinctréner

matenoemi.hu

Ha kérdésed van, keress minket bátran: info@mozgunk.hu