Előrebocsátom a híres mondást: akinek nem inge, ne vegye magára! (De sajnos sokan hordják ezt az inget..)

Nem azért táplálkozunk sokan szinte már tudományosan (legalábbis Te úgy látod), mert így tudjuk biológiai lényként túlélni az életet. Az emberi test, szervezet baromi sokat elvisel, nagyon sokat tűr, tág határok között képes alkalmazkodni különféle tényezőkhöz. Gondolj csak arra, hogy az ember él Afrika legforróbb területeitől kezdve az északi hidegen át a Himalája csúcsain keresztül mindenféle környezeti körülmények között. Vannak helyek, ahol sok vízhez lehet jutni könnyedén, van, ahol a kevésnél kevesebbel kell beérni. Van, ahol halmokban áll az étel, van, ahol kevésbé, vagy még annyira sem. De az ember túlél. Sokszor úgy tűnik, hogy szinte bármit..

Node, milyen az életminőség az ilyen kritikus körülmények között?!tuleles_montazs

Nem azért eszem napjában ötször-hatszor, mert másképpen nem élem túl. Nem azért fogyasztok napi 2-3 liter vizet, mert csak így élem túl. Nem azért mozgok rendszeresen, mert csak így élem túl. Azért teszem mindezt, mert módomban áll megteremteni a szervezetem számára a minőségi élethez valót. Azért teszem mindezt, mert tudom, hogy mit és hogyan kell tennem a minőségi élethez. És nem azért áll módomban mindez, mert annyira „vastag a zsebem”, hanem, mert a 21. században ezek már nem kérdések (tudom, hogy vannak helyek, ahol az, de, ha ez a szösszenet eljutott hozzád, akkor nem). Mindennapi ismeretek ezek! Bárki számára! Európa szívében, Magyarországon nem kell a vízért megküzdened, de Te mégis alig iszol. A csodálatos Kárpát-medencében nem kell vadásznod, vagy bogyókat gyűjtened és tartalékolnod ínséges időkre, de Te mégis össze-vissza, alig eszel. Vagy éppen sok szemetet. Nemtörődömségből és lustaságból.

Visszatérve az életminőséghez: tudjuk, hogy nem túl hidegben, nem túl melegben, nem túl nagy párában, de nem is szárazságban, minél kisebb ingadozások mellett érezzük magunkat a legjobban. A belsődre is ugyanezen tények adják az igazságot. Enni nem túl sokat, de nem is keveset. Folyadékot inni, pont annyit, amennyire szükséged van. Nem testidegen, szeméttel telipakolt kajának nevezett valamiket enni, hanem olyat, amivel könnyen megbirkózik az emésztőrendszered.

Nem csak akkor lesz jobb a közérzeted, ha a -30 fokból bemész a pattogó tűz mellé, hanem attól is, ha tartósan odafigyelsz arra, hogy mit adsz a testednek, mivel táplálod azt. Attól is sokat javul a mindennapi jó lét, ha nem csak az irodaszéket/autód ülését/fotelt/kanapét nyomod, hanem mozogsz rendszeresen… A legnagyobb baj, hogy sokan nem is tudjátok már, hogy igazából milyen az energikus, feldobott közérzet, mert annyira belesimultatok a posványba, hogy megszoktátok azt. És nemtörődömségből, lustaságból, vagy ki tudja mi okból meg se próbálsz kilépni belőle…

Jó-jó, tudom a gyerekek… Meg hideg van. És amúgy is esik. A főnököm ma úgy lefárasztott. Moziba megyek. Piros hó esik, sárga a villamos…

Nincs olyan, hogy késő elkezdeni! Csak lépj ki a szürke gúnyád alól! Ma már számtalan lehetőséged van erre…

… de a legjobb: info@mozgunk.hu 🙂