Napjainkban a hát- és derékfájás sajnos elég nagy teret hódított magának, és már a legfiatalabbakat sem kíméli. Ez a mozgásszegény és alapvetően ülő életmódnak „köszönhető”.

A hát- és derékfájás megelőzésére, kivédésére nagyon sok módszer létezik. Az egyik a mozgás. Az erős, és rugalmas, megfelelően karbantartott gerinc kevésbé fog problémákat okozni – míg ha valaki teljesen elhanyagolja a gerince egészségét, akkor szinte borítékolható a kisebb, nagyobb, vagy akár igen súlyos probléma kialakulása.

A helyes testtartás kialakítása nagyon fontos, mind az állás, a járás, mind a helyes ülés esetén, és az sem mindegy, hogy hogyan emelünk fel egy nehéz tárgyat a földről (mindig feszes törzzsel, egyenes háttal!).

A helyes testtartás kialakításához elengedhetetlen a gerinctartó izmok megerősítése, hiszen hiába tudod, mi a helyes, ha képtelen vagy megtartani. Tessék menni jógaórára, gerinctréningre, core tréningre, trx-re!

Aludj JÓL!

Reggel csörög az ébresztőórád, és kikelnél az ágyból, de egy kellemetlen érzés van a derekadban, ami miatt nem tudsz energikusan kipattanni? Néha már nem csak kellemetlen ez az érzés, hanem szinte már fáj, és kell jó pár perc, hogy elmúljon az ébredés utáni tompa fájdalom a derekadból? Tapasztál már ilyet?

Aggódsz a derekadért, így veszel egy méregdrága, hiperszuper matracot (ami egyébként biztosan nagyon jó). De nem múlik a fájdalom, és valami súlyos problémára gyanakszol. Ezért elmész végül orvoshoz, aki nem talál problémát (most még).

Mi lehet a baj?

Nyilván nem táv-diagnosztizálni és táv-gyógyítani szeretnénk, a Mozgunk.hu csapata amúgy is egészen másra van kitalálva. J Viszont az is meglehet, hogy egy egész pici dolog okozza a problémádat, mégpedig az, hogy rosszul alszol. Mármint rossz pozícióban, rossz és hosszútávon akár káros testtartásban.

Hanyatt fekve alszol? Szuper. Megfelelő nyaktámasszal a hanyatt fekvés adja a legkisebb terhelést a gerincedre. (Ha alvás közben még egy fitballt is tennél a térded alá – bár ez nem túl életszerű – vagy megdöntenéd az ágyad dőlésszögét egy kissé, az lenne a legtökéletesebb.)

Az emberek nagy része azonban nem hanyatt fekve alszik, sőt, utál ebben a testhelyzetben nyugovóra térni. Hason fekve, vagy oldalt, jól összecsavarodva-gubancolódva – na, eeeez az igazán kényelmes(?) alvópóz. Sokáig én is így aludtam. Aztán… egyre nehezebb volt felkelni, megvárni, amíg a derekam szépen „visszamegy a helyére”. Rájöttem, ideje megtanulnom helyesen és JÓL aludni. Nem ördöngösség a dolog, és sokkal kevesebb energiába telik, mint az ember elsőre gondolná. Jó, kell hozzá két-három nap, hogy tudatosan feküdj le aludni.

Helyes alvástechnika – fájdalommentes deréktáj

Képzeld el, ebben az összecsavarodott-gubancolódott alvópózban vajon, hogy érezheti magát a gerinced? Egész nap dolgozott, és amikor pihenhetne, te még akkor is belecsavarod egy kényelmetlen pozícióba, amiben órákon keresztül benn kell maradnia. Az ilyen pózokban nem megfelelő sem a nyak, sem a gerinc alátámasztása, így növekedhet az ízületi fájdalom és zsibbadás is kialakulhat.

Csavarodik, feszül, összetorlódik ilyenkor a gerinced, elnyomhatod az idegpályákat és a vérereket is…

Kell egy jó alvófelület. Sem a túl kemény, sem a túl puha nem jó. Ideális a duplasoros, lécbetétes ágy. A legjobb, ha a matracnak van tartása és követi a tested vonalát.Sleeping with back pain Fontos a megfelelő párna kiválasztása is: olyan párnát válassz magadnak, ahol a nyak és a fej egy vonalban van.

A háton fekvés jó a nyaki és a hátfájdalmak ellen, mert a nyaki szakasz semleges marad, a gerinc pedig meg tudja tartani a természetes S-görbületét.

Oldalfekvés esetén figyelj arra, hogy a nyak és a fej egy megfelelő párnával alátámasztva egy vonalban legyen. A kar nyújtva helyezkedjen el a test mellett, akkor a váll is tehermentes marad. Derékfájás ellen hatékony megoldás, ha a térdek közé veszel egy kispárnát vagy egy összehajtott pokrócot, így a tested természetes pozícióban pihenhet.

Az első két-három éjszaka valószínű nehezebb lesz, míg megszokod a helyes testtartásban való alvást, de hidd el, megéri. Pompás érzés reggelente úgy ébredni, hogy nem fáj semmi, frissen, fitten és energikusan indulhatsz neki a napnak.