… a címbéli diéta azért került idézőjelek közé, mert az nem diéta, hanem egy nagy pofon a szervezetednek és önmagadnak…

Mi is az az alapanyagcsere, mire való egyáltalán, nomeg hogyan is kapcsolódik ehhez az alacsony kalóriás diéta? Pár szóban megpróbálom felvázolni, indulva az alapanyagcserétől.

Sajnos sokszor hallani, hogy épp 1200 kilokalóriás (kcal) diétán van valaki. Ezzel nem, hogy tartós eredményt nem tudsz elérni, de rúgsz magadnak egy akkora öngólt hogy egyből kettőt ér. Node kanyarodjunk csak vissza az elejére.

Alapanyagcsere: az a napi minimum energiaszükséglet, ami a létfenntartáshoz szükséges. Úgy, mint a keringés üzemben tartása, légzés, belső szervek problémamentes működése, agyi működés, belső hőháztartás, stb. Tehát nevezhetjük viszonylag fontos dolgoknak ezeket. Ez az érték azt fogja megadni, hogy az imént felsoroltakhoz hozzávetőlegesen mennyi energiára van szüksége a szervezetednek nyugvó állapotban. Tehát reggel kinyitod a szemed, és ennyi. Csak fekszel, nem csinálsz semmit, csak azt, amit a szervezeted az önfenntartáshoz elvégez. Lélegzel, pörgeted a véred, szíved üti a ritmust és gondolkozol, de azt is csak lájtosan ;). Az alapanyagcsere értéke függ kortól, nemtől, magasságtól, testtömegtől.

És akkor lássunk pár számot:

  • Egy 30 éves, 50 kg-os, 165 cm magas hölgy alapanyagcsere szükséglete 1300 kcal körüli.
  • Egy 40 éves, 60 kg-os, 170 cm magas kék szemű* hölgy alapanyagcsere szükséglete 1350 kcal körüli.
  • Egy 30 éves, 70 kg-os, 175 cm magas férfi alapanyagcsere szükséglete 1600-1700 kcal körüli.
  • Egy 40 éves, 80 kg-os, 175 cm magas férfi alapanyagcsere szükséglete 1700 kcal körüli.
Kalória - kilokalória - kcal
Kalória – kilokalória – kcal

Ezek a számok „csak” a létfenntartáshoz szükséges energiaszükségletet mutatják. A normál napi tevékenység szükségletét még erre kell rászámolni. Például, hogy jársz-kelsz utadon, mozogsz, aktív vagy. Ha sportolsz is, az még plusz..

Fentiekből máris kitűnik, hogy egy 1200-1300 kcal bevitelű diéta során (most leginkább hölgyekről beszéljünk) az alapanyagcseréhez szükséges energiát sem viszed be teljes mértékben, vagy csak éppenhogy. Túl fogod élni (egy darabig), viszont ehhez az alacsony bevitelhez a szervezeted azonnal alkalmazkodni kezd, a válasz pedig az „éhező üzemmód” lesz.

Ennek az üzemmódnak köszönhetően lassul az anyagcseréd, ami valószínűleg amúgy is elég pocsékul működhet, ami következtében raktározni kezd a tested. Azt a kevés kalóriát is, amit beviszel szépen lepakolja. A hasikádra és a popsikádra… Ha tartósan ilyen alacsony a beviteled, az már belső szervi működésben is problémákat okozhat egy idő után. Egy-egy ilyen „diéta” során ha a kezdeti időkben még talán fogysz is (node honnan és hogyan és mit?!), nem lesz következmények nélkül: ahogy abbahagyod és csak ránézel valami kajára, már rakódik is le gyönyörű, puha zsírpárnák formájában a testedre. Hiszen raktár módra kapcsoltad magad, mivel megvontad a szervezeted a normál működéshez szükséges kalóriáktól. Ezen módozatok között nem tudsz a gondolataiddal kapcsolni.

Minden tettedre érkezik egy válasz a szervezetedtől. Az étel megvonására a raktározás és a vészüzemmód a válasz.

Hogyan tudsz tenni ez ellen? Kapcsold vissza a szervezeted a megfelelő üzemmódra:

  • legyen meg a napi szükséges energiabevitel (alapanyagcsere + napi működés 100%-os fedezése)!
  • a bevitt energia, azaz étel legyen jó minőségű! Nem mindegy, hogy a napi szükséglet, (mondjuk 2200 kcal) miből jön össze. Lehet, hogy matekban 3 hamburger és 1 fagyi az ugyanannyi, mint némi zabkása, gyümölcs, csirke, rizs, zöldségek, hal, túró, de a végén az mégsem lesz ugyanannyi…
  • ha már nagyjából úgy üzemelsz, ahogy kellene, akkor fogyás céljából egy kicsit megvághatod a kalóriabevitelt. A hangsúly ezen van: EGY KICSIT! ->természetesen alapvetés, hogy továbbra is tisztán, megfelelő minőségben és mennyiségben eszel, figyelembe véve a sporttevékenységeidet is.

Egyél, hogy fogyj! Egyél, hogy fitt és egészséges maradj!

*szemszíntől természetesen független a történet 🙂

Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, kérdezz bátran: info@mozgunk.hu