Az első és legfontosabb, hogy az orvosod tanácsát mindenképpen fogadd meg! Az alábbi sorok kizárólag iránymutatásként szolgálnak, egészséges, problémamentes terhességre vonatkoznak, de még így is figyelembe kell venned a saját igényeidet.

Nagyon fontos, hogy vigyázz a saját és a pocakodban növekvő babád egészségére!

Elérkeztél a harmadik trimeszterbe 🙂

Amikor babát vártam, az volt a meggyőződésem, hogy én majd kb. az edzőteremből megyek a szülőszobára. Nyilván ez sem úgy alakult, ahogy azt én elképzeltem.

A harmadik trimeszterben növekszik igazán sokat a pocak, ami egy idő után kényelmetlen lehet. Megnehezíti az alvást, pihenést, és a mozgásban is akadályozhat. Ehhez még jöhet lábdagadás, vizesedés, és ha a baba nagyon fenn van, akár a légzés is nehezebbé válhat.

Számomra a kilencedik hónap jelentette a legnagyobb kihívást. Annyira, hogy a mozgás már szinte egyáltalán nem esett jól. Így inkább a befelé figyelés, a hangolódás kapott nagyobb teret.

No, de ne ugorjunk egyből a végére. 🙂

Az utolsó hetekben is épp ugyanolyan fontos a mozgás, mint előtte (természetesen, ha minden rendben van). A pocak méretei már nem biztos, hogy mindent olyan kényelmesen engedni fognak, mint korábban. A háton fekvés például kerülendő már ebben a szakaszban. Háton fekve az egyre növekvő méh ránehezedik a gerincre, a nagyobb erekre, a hátizmokra, és ez légzési, keringési problémákat, szédülést okozhat, ami sem a babának, sem neked nem tesz jót.

Ha jól esik, mozogj továbbra is – az erőnlétednek megfelelően!

Mit válassz?

  • Kismama jógán, kismama tornán vagy pilates-en elsősorban a nyújtás, a légzéstechnika és az átmozgatás van hangsúlyban. Sok edző fordít időt a vénás tornára, vagy pl. jógán a babával való kapcsolatépítésre.
  • Táncolj! A tánc örömet okoz, ha boldog vagy, ezt a babád is érezni fogja. Zenét meg a pocakban is szívesen hallgatnak már.
  • Séta a friss levegőn… sétálj a parkban, sétálj erdőben, hidd el, a lelkednek is jót tesz majd.
  • Az úszás is tökéletes mozgásforma, de a harmadik trimeszterben már mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal, ha már nyitva van a méhszáj, az úszást abba kell maj hagynod.
  • A testnek és a léleknek is egyaránt kellemes élmény lehet a kismama masszázs, érdemes kipróbálnod.

Ha már sokat feszül a pocak, vagy már nagyon megerőltető a mozgás, mindenképpen pihenj többet, vegyél vissza a tempóból. Ne feledd, hogy a pocakod növekedésével a tested súlypontja megváltozik, így az egyensúly gyakorlatok már nem ajánlottak.

Hangolódj, töltődj, készülj a szülésre és az első hetekre.

 

Ha teheted, ne hagyd abba a mozgást, hiszen a szülés alatt szükséged lesz erőre, állóképességre, légzéstechnikára. A mozgás, a sport ezt mind meg tudja neked adni.

Keress olyan elfoglaltságot magadnak, ami segít a hangolódásban, befelé figyelésben. Próbáld ki a kismama jógát, és lassíts egy kicsit a tempón. Gyűjts erőt a szülésre, az első hetekre, a minél gyorsabb regenerációra.

Élvezd ki az utolsó heteket, pihenj, maradj aktív és ragyogj! 🙂
Ha úgy érzed, szükséged van segítségre, tanácsra azzal kapcsolatosan, mit edzhetsz, vagy milyen gyakorlatokat érdemes kihagynod, illetve hogyan étkezz az terhességed során, keresd bátran a Mozgunk.hu csapatát!