helyettesito_tablazat-kep

Ha elszántad magad, hogy változtatni szeretnél a táplálkozásodon, de tanácstalan vagy, hogy  mivel tudnád helyettesíteni a megszokott élelmiszereket, akkor ne érezd magad rosszul, nem vagy egyedül. Sokaknál az első buktatót az okozza az életmódváltás kezdetén, hogy egy új, eddig ismeretlen világba csöppennek, ahol sokszor számtalan ellentmondásos információval szembesül az ember.  Az internetes fórumok átböngészése után sokszor  a bizonytalanság érzése fog el minket és inkább maradunk a jól „bevált” hagyományos táplálkozásnál. De ne add fel! Próbálj ki mindent, figyeld meg magad, a tested adta reakciókat, mert különbözőek vagyunk, egyes reform élelmiszer  nálam működik, de lehet, hogy nálad nem. Kezd az alapoknál és szépen lassan, fokozatosan építs be új elemeket a táplálkozásodba, így szinte észrevétlenül tudod kiszorítani azokat az élelmiszereket, amelyekre nincs szüksége a szervezetednek.

Összeállítottunk egy listát (a teljesség igénye nélkül), melyben egyszerűen, átláthatóan foglaltuk össze az alapvető élelmiszerek egészségesebb alternatíváit, hogy segítséget nyújtsunk a kezdetekhez.

A lenti táblázat kereshető, görgethető, de akár PDF formátumban le is tudod tölteni INNEN.

Hagyományos élelmiszerReform élelmiszerTippek, tanácsok
Fehér liszt• teljesőrlésű lisztek, zabliszt
• szinte bármilyen gabonából lehet reform lisztet vásárolni pl.: kókusz, mandula, hajdina, tökmag, rizs, lenmag stb.
Ételeket habarjuk, sűrítsük pl. zabliszttel és rizsliszttel.
Fehér pékáru• teljesőrlésű kenyerek, paleo kenyér
• puffasztott rizs, abonett
Igyekezz minimálisra szorítani a kenyérfogyasztásod!
Süsd meg a saját kenyered otthon!
Cukor• méz
• nyírfacukor, rapadura (nyers nádcukor)
• stevia
Vita övezi a kérdést, hogy melyik az egészséges… véleményem szerint a legjobb, ha mértékkel használod a cukor alternatíváit is!
Fehér rizs• barnarizs, vadrizs
• bulgur
• köles
• hajdina
Próbálj ki minél többféle gabonát!
Konyhasó• Himalaya só
• Parajdi só
Kerüld a kálium-klorid alapú asztali sókat!
Válassz olyat, ami 99%-ban nátrium-klorid tartalmú!
Sózz mértékkel!
Ételízesítő/leveskockák• bio vega natura
• bio leves kocka
Sok-sok bio szárított zöldséget tartalmaz és kevés sót.
Itt is a mérték a lényeg!
Egy idő után nem lesz szükséged arra, hogy agyon sózz mindent, mert elkezded majd érezni az ételek valódi ízét.
Fűszerkeverékek• zödfűszerek
• nátrium-glutamát és egyéb mindenmentes keverékek
Natúr fűszerekből alkosd meg a kedvenc keverékeidet!
Tej• magtejek (mandula, kókusz, rizs, zab stb.)
• bio tehéntej, kecsketej
Magtejet otthon is elkészítheted!
Ha nem vagy érzékeny a laktózra, mértékkel igyál állati eredetű tejet, ha megkívánod.
Sajtfélék• érlelt vagy kemény sajtok
• házi sajt
Kemény sajtok laktóztartalma alacsonyabb.
Kerüld az olcsó, gyorsérlelésű sajtokat, a lapkasajtot, ömlesztett sajtot stb. illetve a penészes sajtokat.
Próbáld ki az otthoni sajtkészítést!
Vagy keress vidéki sajtműhelyt, ahol nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezik a hangsúlyt.
Gyümölcsjoghurt/krémtúró• sovány natúr joghurt
• zsírszegény natúr túró
A gyümölcsjoghurtok és a többi tejes desszert rengeteg cukrot, aromát, színezéket tartalmaznak.
Készítsd el otthon a kedvenc gyümölcs joghurtodat, krémtúródat, túrórudidat egészségesen.
Margarin• teavajA teavaj még mindig jobb, mint a hidrogénezett növényi olajat tartalmazó margarin.
Sütőmargarin• kókuszsírSütemények készítéséhez a legjobb a kókuszzsír.
Illetve húsok kisütéséhez is használhatod.
Itt is a mértékletesség a lényeg.
Étolaj• kókuszzsír (sütéshez)
• hidegen sajtolt olajak (hidegen salátákhoz)
Sütésre, hevítésre a kókuszzsír a legjobb, viszont ügyeljünk arra, hogy az extra szűz olívaolajat és más hidegen sajtolt olajat soha ne hevítsük fel.
Süsd a húsokat roston, vagy sütőzsákba téve, így sem kell zsiradék hozzá.
Felvágott, szalámi• vékonyra szelt sült csirkemell „sonka”, amit mi sütünk
• megbízható helyről származó hústermékek
(Sajnos a nagyüzemi húsfeldolgozók cseppet sem számítanak megbízhatónak, még akkor sem, ha egy nagymúltú, jól csengő cégről van szó...)
A lehető legritkábban együnk húskészítményeket, a legjobb, ha teljesen kiiktatjuk az étrendünkből.
Ha nem bírod felvágottak nélkül, akkor inkább tegyél egy vékony szelet roston csirkét a szendvicsedbe.
Hús• csirke
• pulyka
• hal
Sertést, vadhúst nagyon ritkán egyél.
Mindenképp fontos, hogy megbízható helyről származzon a hús.
Műzli• zabpehely, zabkorpa
• rozspehely
• natúr kukorica pehely
A műzli dúskál a cukorban és aromákban.
A legjobb, ha zabpelyhet, magvakat, aszalványokat összekeverjük és ezt fogyasztjuk helyette.
Sós rágcsák, chips és társai• sótlan olajos magvak
• bio kölesgolyó, bio extrudált buláta
• puffasztott rizs, abonett
Szerintem azt nem kell részleteznem miért károsak a chipsek 🙂
Csokoládé• magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé (70% kakaótartalom felett)Tudom, keserű és nem édes-krémes töltelékes, de meg fogod szeretni!
Cukrász sütemény, nápolyi, keksz stb• egészséges reform alapanyagokból készült házi sütik, kekszekA legjobb, ha minőségi alapanyagokból készíted el otthon, így nem csak egészséges lesz a süti, de szíved-lelked is benne lesz 🙂
Cukrozott kakaópor• Holland kakópor (20-22% kakaótartalommal)Sokkal finomabb, ha a holland kakaóport elkevered egy kis magtejbe és egy kávéskanál mézzel édesíted.
Konzerves vagy fagyasztott készételek• Egészséges főtt ételt egyél mindennap!Kérlek, ne egyél konzerves vagy fagyasztott készételeket.
Elég csak elolvasni az összetevőket…
Konzerv májkrémek, pástétomok, húskrémek• Erre is csak azt tudom mondani, hogy készíts házilag májkrémet.Az összetevők listájából kiderül, hogy semmi sem az, aminek eladják.
Pizzakrémek, melegszendvicskrémek, mártások...• Nincs rá szükséged! Tudom, időt lehet velük nyerni, de hosszú távon biztos vagy Te ebben?Kis időráfordítással mennyei krémeket tudsz elkészíteni, természetesen egészségesen.
Mirelit termékek• friss zöldségek
• fehér húsok
Amennyiben megoldható, válaszd a frisset.
Főleg tavasztól őszig, amikor a piacok roskadoznak az őstermelők zöldség-gyümölcs kínálatától.
Gyümölcslevek• frissen facsart zöldség-és gyümölcslevek
• smoothie-k, turmixok, zöldturmix
Szezonban inkább facsard magadnak a friss zöldsé- és gyümölcsleveket.
Lekvárok, dzsemek• A legjobb a saját!Készítsd cukor, aromák és tartósítók nélkül.
Szezonban szánj rá 2-3 délutánt, hogy friss gyümölcsből különleges dzsem mixeket készíts.