Rengeteg helyen olvasható, hogy a kávé, pontosabban a benne található koffein dehidratál, azaz vizet von el a szervezettől, vizet hajt. Azt bizonyára mindenki tudja, hogy fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, hiszen a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása alapvető szükséglete az életnek. Azt is megannyi helyen hallhattad már, hogy a napi folyadékbevitelbe ne számold bele az elfogyasztott kávét a víz- illetve vizelethajtó hatása miatt. Vajon igaz lehet ez utóbbi felvetés?

És vajon tényleg dehidratál a kávé? Tényleg meg kell inni minden kávé mellé legalább egy pohár vizet, hogy pariban legyen a kihajtott víz és a bevitel?

Forrás: mysportscience.com
Forrás: mysportscience.com

Az alábbiakban a mysportsience összefoglalóját, illetve az általa is használt tanulmányt veszem alapul (leginkább). FONTOS azonban tisztában lenni azzal, hogy most a hosszabb távú, azaz 24 órás hatásokról lesz szó és nem térek ki a fogyasztás utáni közvetlen-, illetve a sporttevékenység, azaz terhelés alatti hatásokra. Később ezekről is lesz szó.

A tanulmány során 50 férfin (különböző biológiai tulajdonságok/adottságok miatt nem vettek nőket a csoportba) vizsgálták a kávé különféle vélt-, vagy valós hatásait a vízháztartásra vonatkozóan. A metodikáról és hogyanokról részletesen a tanulmányban olvashatsz.

A koffein vízhajtó hatású, aminek mértéke függ(het) a szervezet toleranciájától, valamint a dózis nagyságától. 500 mg feletti egyszeri bevitel kiemelten hajtja a vizet, azonban ez a mennyiség kiemelkedően magas. Egy-egy kávé átlagosan 50-80 mg koffeint tartalmaz.

A szervezet toleranciája a koffeinnel szemben természetesen a kávéfogyasztási szokásoktól függhet, azaz milyen gyakran, és milyen kávét iszol. Rendszeres fogyasztókra a vízhajtási tulajdonság is kisebb mértékben hat, azonban csupán 4 napi „kávémegvonás” is elegendő lehet a tolerancia szint csökkenéséhez.

A tanulmány során az alanyokkal napi 400 mg koffeint fogyasztattak, négyszer 2 decis adagokban. Az elfogyasztott kávék mellett mértek lényegében mindent az emberkéken: táplálék- és folyadékbevitel, rendszeresen ellenőrzött testtömeg, vérvizsgálat, a test víz tartalma, és természetesen a vizelet mennyisége és „minősége”. (Természetesen placebo kontroll csoport is volt.)

A vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy egészséges embernél, normál folyadék- és táplálék bevitel esetén a mérsékelt kávéfogyasztás a napi vízháztartást nem borítja fel, a napi vizelet mennyisége és minősége nem változik, tehát negatív hatással nincs a szervezetre!

Arra a kérdésre pedig, hogy a kávé mellé kell-e vizet inni, az lehet a válasz, hogy nem feltétlen. Vízhajtó hatása ugyan van a koffeinnek (egyes helyeken olvasható, hogy 1mg koffein 1,17ml vizet hajt, de erre nem találtam sehol tudományos megerősítést sajnos), azonban a kávé tényleges adagjában eleve több vizet viszel be, mint amennyit kihajt belőled, így az elfogyasztott kávé után a víz bevitel mérlege pozitív értéket fog adni. Azért írtam mégis feltételesen, mivel ha rövid kávét iszol, extra magas koffein tartalommal, akkor már más lehet a helyzet. Másfelől pedig valószínűleg eleve alacsony a napi folyadékbeviteled (felnőtt emberek nagy részének sajnos alacsony) ezért talán nem fog ártani az a plusz pohár víz :).

Hosszú távon tehát nyugodtan kávézz, de rövid időtávon, mondjuk egy versenyen, pláne nagy dózisban fogyasztva a koffein nem biztos, hogy csak az áldásos hatásait fogja kifejteni rád. És manapság bőven van koffein akár egy energiaszeletben, egy zselében, egy-egy sportitalban. Ésígytovább.. de ezekről majd később..