Megszületett a fejedben a döntés: itt a jó idő, el kéne kezdeni futni. Mi sem egyszerűbb ennél, felkelsz, lemész a parkba, és futsz. Ha tényleg ennyi lenne, talán valóban mindenki futna – de sajnos nem ennyire egyszerű a dolog.

Nem hiszek a „180 fokos” változásokban. Nem hiszek a „villámdiétákban”, a „csodamódszerekben”.

Viszont igenis hiszek abban, hogy bárki képes változtatni az életén – apróbb, nagyobb lépésekben, megtervezetten.

Hogyan indulj el?

Először is tűzz ki magad elé egy célt. Ha még sose futottál egy métert se, akkor lehetőleg ne az legyen az első célod, hogy lefuss egy ultramaraton távot a következő hónapban. Szép cél, csak nem reális a jelenlegi kiinduló állapotodhoz képest, és csalódni fogsz.

Lehet ez a reális cél 3 km, 5 km, 10 km, vagy az, hogy lefuss egyben fél órát, egy órát úgy, hogy közben nem pusztulsz el. Legyen reális, könnyen elérhető az első célod. Amint elérted, jöhet a következő állomás.

Másodszor jön a tervezés.

Tervezd meg, hányszor (heti két-három alkalom) akarsz futni egy héten, és mikor. Írd be a naptáradba. Ha nem írod be, könnyebb kibújni a feladat alól. Írd be a naptáradba. És ne húzd ki, ne szervezz rá másik programot. Ez a te időd. Legyél ennyire fontos magadnak! És írd be a naptáradba!

Próbálj ki több időpontot: van, aki reggel, van, aki délután vagy este szeret jobban futni. Ezt neked kell kitapasztalnod.

Szánj időt (és némi pénzt) a megfelelő technikai ruházat és futócipő kiválasztására. Nem kell a legdrágább, legújabb, legtrendibb, legszínesebb, legakármilyenebb… Legyen KÉNYELMES (és szép :)).

Megvan a célod, megvan az időpont. Csörög az óra, megyünk futni. 🙂 Nem nyomjuk be a szundit, megyünk futni.

Elindultunk a megvalósítás útján. Elárulom, nem lesz könnyű. Fogod utálni, és fogod élvezni is. De tőled függ, hogy végigcsinálod, vagy egyszerűen feladod.

Az első futásod. Valószínűleg csalódás lesz. Mert hát… futni olyan könnyű. Legalábbis úgy néz ki kívülről. Mások olyan könnyedén futnak el melletted. Neked meg fáj a lábszárad, sípol a tüdőd, azon gondolkozol, miért nem alapfelszerelés az oxigénpalack, kell-e ez neked, és ezért keltél fel???

Igen, ezért.

Lehet az első élményed kudarc. Ez elveheti a kedved, vagy csak azért is motiválhat.

De lehet pozitív is az első élményed. Akkor biztosan motivált maradsz.

Nem elég megtervezni a futás időpontjait. Meg kell tervezni az edzést is. Mit fogsz csinálni első, második, sokadik alkalommal. Ezeket nem kell feltétlenül kőbe vésni, de legyen egy irány, útmutatás.

Rengeteg edzéstervet találhatsz a neten is, nézd meg őket nyugodtan. Ha van köztük szimpatikus, használd a felkészüléshez.

Dolgozhatsz természetesen edzővel is – itt valóban rád szabott edzéstervvel dolgozhatsz.

De ha neked ezek valamiért nem működnek…?

Az első hetekben tűzd ki célnak azt, hogy fél órát fogsz edzeni. Nem fél órát futni!, hanem edzeni. Az elején nem fog menni a fél óra futás, viszont fél óra edzést meg tudsz csinálni könnyedén.

Az első lépések

  • Öltözz az időjárásnak megfelelően! Figyelj a napi folyadék-bevitelre és a megfelelő táplálkozásra. Éhesen és szomjasan ne fuss!
  • Melegíts be! Ha már bemelegedtek az izmaid, könnyedén nyújtsd le őket!
  • Kezdj el kényelmesen kocogni! Figyelj rá, hogy ne trappolj, lépj puhán! Lélegezz könnyedén és egyenletesen! Ha fáradsz, rövidítsd a lépteid, és kocogj tovább, továbbra is figyelve a könnyed lépésre és légzésre! Ha elfáradtál, sétálj pihenésképpen, majd fuss tovább. Ezt váltogasd, míg le nem telik a fél óra – és ne hagyd abba hamarabb akkor sem, ha mindössze 1,5 percet bírtál futni. Ha rendszeresen és kitartóan dolgozol ezzel a módszerrel, a futóidőd egyre hosszabb lesz. Amit eléred azt, hogy megvan a fél óra futás, mehet az újabb cél: most már 45 percet eddz!
  • Edzés végén ne feledkezz el a nyújtásról! (A bemelegítésről, nyújtásról a következő futócikkben olvashatsz bővebben.)

Futás közben figyelj magadra! Legyél könnyed, levegőzz! Élvezd, amit csinálsz, érezd jól magad! Egyébként mi értelme? Ha van kedved, versenyezz! Tűzz ki újabb és újabb célokat! Legyél kitartó, eddz, pihenj, ha kell, kérj segítséget, érd el a céljaid. Legyél büszke magadra! Akkor is, ha aznap nem ment jól. Minden egyes lépéssel közelebb kerülsz a célodhoz. Minden egyes lépéssel több vagy, mint az az ember, aki még mindig a kanapéján ücsörög.

Változtatni akarsz? Mozdulj. Csak te motiválhatod magad annyira, hogy megtedd az első lépéseket. Semmi mást nem kell tenned, csak egyik lábad a másik után.