A modern életmódnak „köszönhetően” egyre fiatalabb korban kezdődnek a tartáshibák, majd a gerincproblémák.

Az ember a testfelépítése alapján nem arra van kitalálva, hogy egész nap egy helyben ücsörögjön. Mozgásra van megalkotva a testünk. Gondoljunk csak bele, mennyi kárt tudunk okozni saját magunknak csupán azzal, hogy napi 8, 10 vagy akár 14 órán keresztül csak ülünk. A gerinc deformitásai mellett kialakulhatnak keringési problémák, de például az intim területeink sem szeretik feltétlenül, ha egész nap rajtuk ülünk.

És ez sajnos csak három példa…

Mit tehetünk ellene? Nem véletlen, hogy előírás (lenne) az óránkénti 10 perc szünet. Sajnos erre a legtöbb munkahelyen azonban nincs lehetőség. Ha mégis van, használd ki! Nyújtózz, sétálj, mozgasd át a lábaid, mozgasd át a gerinced, frissítsd fel a tested, a vérkeringésed.

Az egész napos ülőmunka káros hatásait ellensúlyoznunk kell! Én személy szerint minden ember számára – kortól, nemtől, egészségi szinttől függetlenül – mindenkinek kötelezővé tenném a gerinctréninget.

Aki volt már ilyen jellegű órán, az nagyon jól tudja, hogy egyáltalán nem könnyű mozgásforma. Lassan dolgozunk, viszonylag kis ismétlés számmal, de pont a gyakorlatok lassú kivitelezése, a kontrollal végzett munka miatt lesz igazán kemény edzés. Itt hamar kiderülnek a gyenge pontok: általános tapasztalat, hogy a hasizmok mellett nagyon gyenge a vállöv, a hát felső szakasza és a deréktáj is.

Egy jól felépített gerinctréning ízületi bemozgatással, ráhangolódással, bemelegítéssel kezdődik, majd módszeresen minden izmot sorra veszünk. Egy hatékony gerinctréning órán a lehető legtöbbet próbáljuk kihozni a rendelkezésünkre álló időből, amellett, hogy teljes test edzés, az erősítés mellett nagyon fontos helyet kap a nyújtás, a stretching is. DSCN2778_resize

A gerinctartó izmok erősítése és nyújtása fokozott szerepet kap, fontos a helyes testtartás és megfelelő testtudat felépítése, az élettani görbületek harmonikus kialakítása, a porckorongok folyamatos táplálása, illetve a gerincoszlop mozgásterjedelmének megtartása és növelése. Fontos cél a prevenció, a derék- és hátfájás, valamint a kóros elváltozások elkerülése, illetve a rossz testtartás csökkentése, megszüntetése.

Egy jó gerinctréner odafigyel a vendégeire, az egyéni problémákra, és folyamatosan javítja, korrigálja a gyakorlatokat. Ugyanakkor fontos feladat tudatosságra nevelni, hogy a vendég érezze a saját testét, a saját mozdulatait, megtanulja a helyes kivitelezési technikákat.

Bár a gerinctréning a nevéből adódóan a gerinc tartásáért felelős izmokat hivatott megdolgoztatni, én mégis azt mondom, hogy a rendelkezésünkre álló időbe igenis belefér, hogy a többi izom is kapjon feladatot – akár komplex gyakorlat formájában. Hiszen a harmonikus testfelépítés úgy érhető el, ha megfelelően működik az összes izmunk.

Jó munkát!