Az első és legfontosabb, hogy az orvosod tanácsát mindenképpen fogadd meg! Az alábbi sorok kizárólag iránymutatásként szolgálnak, egészséges, problémamentes terhességre vonatkoznak, de még így is figyelembe kell venned a saját igényeidet.

Nagyon fontos, hogy vigyázz a saját és a pocakodban növekvő babád egészségére!terhes_training

Mozgás a második trimeszterben

Ez az időszak az, amit a legjobban fogsz élvezni a várandósság során. Az első trimeszter kellemetlenségei (jó eséllyel) erre az időszakra csökkennek vagy el is múlnak teljesen, visszatér az erőd, növekszik az energiaszinted. A pocakod is elkezd növekedni, látszódni, de még csak annyira, hogy büszkén viseld, és ne „zavarjon”.

A második trimeszterben már jól fog esni a mozgás. Figyelj oda magatokra, mert ha eddig sportoltál is, lehet, hogy most egészen másra van szüksége a test
ednek!

Nyugodtan kísérletezz, próbálj ki több edzésfajtát, de ne most akarj extrém dolgokba belefogni. Amivel nem foghatsz mellé: ha kimondottan kismamákra szakosodott, tapasztalattal rendelkező edzőt választasz magadnak, vagy kismama tornára, kismama jógára mész el. Szerencsére egyre több fitneszteremben megtalálhatóak ezek az edzések.

Mire figyelj?

Ahogy azt már az előző cikkben is írtam, a pulzusmérő óra használata nagyon fontos. Nyilván nem kell csillagászati összegeket rászánnod, nem kell hiperszupernek lennie – mérje a pulzusod, és kész. Ezen tényleg nem érdemes spórolni, mert nem érzed, hogy edzés közben hol is tart a pulzusod. Lehet, hogy azt gondolod, te érzed, de hidd el: nem érzed.

Szóval tessék beszerezni egy (akár olcsó) pulzusmérő órát.

Én a kismamáimnak mindig megmondom, ha óra nélkül jönnének indoor cyclingra, nem fogom beengedni őket az edzésre. 😀

Miért is fontos? Edzés közben emelkedik a pulzusszám, vagyis emelkedik a szívverések száma percenként. A tiéd – és a babádé is. Ha már hallottad a babád szívverését valamelyik vizsgálat során, megtapasztalhattad, hogy neki eleve sokkal magasabb a pulzusszáma, mint neked. Ne tedd ki az ő kis szervezetét még nagyobb terhelésnek!

Edzés közben arra figyelj, hogy a pulzusod ne menjen 140 fölé!

Bármelyik mozgásformát is választod a második trimeszterre, arra figyelj, hogy ne legyen számodra megerőltető. Ha kell, pihenj közben, ha kell, többször is. Csoportos órán vagy személyi edzésen ezt úgyis elmondja majd az edző, és figyel rád. Viszont ha egyedül edzel, ezt neked kell megtenned. Ne most feszegesd a határaidat!

Mire számíthatsz?

Kismama tornán általában aerobikos jellegű órára számíthatsz. Természetesen egy kicsit lassabb zenével, steppad nélkül, de különböző eszközöket itt is használtok. Az óra első fele dinamikus, és gyakorlatilag a hasizmok kivételével mindent alaposan átmozgattok. A nyújtás és a vénás torna is nagyon fontos része ezeknek az óráknak.

A kismamáknak tartott gerinctréning lassabb tempójú, mint az aerobikos változat, de ettől függetlenül ugyanolyan jól és alaposan átmozgat.

Kismama jógán a gyakorlás mellett a relaxáció is nagyon fontos szerepet kap, illetve a kapcsolatépítés a babával.

Ha szeretnél más várandósokkal, „sorstársakkal” együtt edzeni, mozogni, ismerkedni és tapasztalatot cserélni, akkor nyugodtan válaszd a csoportos órákat.

Ha nincs a közeledben kimondottan kismamáknak való torna, más csoportos edzésre is nyugodtan bemehetsz, de feltétlenül szólj az edzőnek, hogy babát vársz!

A személyi edzés pedig attól lesz igazán hatékony, hogy abszolút a te igényeidre, edzettségi szintedre lehet formálni a gyakorlatokat.

Ha egyedül sportolsz, figyelj rá, hogy legyen egy alapos bemelegítés az edzés előtt, az edzés maga legyen könnyed, inkább átmozgató jellegű, és a végén ne feledkezz el a nyújtásról sem. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, mind az edzés, mind a nyújtás során, hiszen a terhesség alatt sokkal lazábbak, instabilabbak az ízületek!

Edzés közben figyelj oda a légzésre, levegőzz egyenletesen, hogy te és a baba is hozzájuthasson a megfelelő mennyiségű oxigénhez.

És ne feledd: víz, víz, VÍZ! Igyál sok folyadékot a nap folyamán végig, edzés előtt, edzés közben, edzés után, esetleg edzés helyett. 😀

Pihenés

Akárcsak az első trimeszterben, itt is nagyon fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, hogy a magzat fejlődhessen. Mozogj és pihenj sokat! Vedd észre, ha csupán a lustaság kacérkodik veled, de azt is, ha valóban fáradt vagy.

Étkezés

A második trimeszterben is fontos szerepe van a megfelelő étkezésnek. Főleg, ha az első időszakban az émelygés miatt nem kívántál szinte semmi enni, vagy épp nem maradt meg benned.

A baba is elkezd szépen növögetni, a pocakod is. Figyelj az étkezésedre, hogy te ne kezdj el növekedni. ☺

A másik fontos dolog, hogy ebben az időszakban alakulhat ki a terhességi diabétesz – egészséges és következetes táplálkozással nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy ezt elkerülhesd.

Igyál sok folyadékot, sose legyél szomjas! Mindig legyen a táskádban egy üveg ásványvíz! Ahogy halad előre a terhességed, a folyadék-bevitelre egyre jobban kell figyelned.

Még egy apróság

Már az előző cikkben is említettem, hogy sportolásnál figyelj oda, hogy minden ruhadarab kényelmes legyen! Most, hogy valóban elkezd nőni a pocakod, érdemes lehet sportoláshoz való kismama nadrágot beszerezned. Ha hajlamos vagy rá, lábdagadás is nehezítheti az életed, így a cipő is kényelmetlen lehet. Erre pénztárca kímélő megoldás, ha olyan mozgást választasz, ahol cipő nélkül is edzhetsz. ☺

A sorozat “felvezető” írását ITT találod.

Az első részt pedig ITT.

A másodikat pedig ITT.

Ha úgy érzed, szükséged van segítségre, tanácsra azzal kapcsolatosan, mit edzhetsz, vagy milyen gyakorlatokat érdemes kihagynod, illetve hogyan étkezz az terhességed során, keresd bátran a Mozgunk.hu csapatát!