20160920_edzes-pocakosan

Ezt a cikket egy kedves vendégem ihlette, aki most kezdett el újra edzeni, miután az első trimesztert kb. végig aludta. Köszönöm Neki, hogy felidézte ezeket az emlékeket, és most papírra vethetem a gondolataim, emlékeim, tapasztalásaim.

Egy kicsit más oldalról szeretnék most közelíteni, majd a következő írással folytatjuk a konkrét edzésfeladatokat.

Terhesség előtt aktív voltál, sportoltál, sőt nem is a leglazább edzéstípusokat szeretted? Aztán valamiért nagyon fáradékony lettél, állandóan aludtál volna, és nem értetted, miért? Majd megláttad azt a bizonyos két csíkot a teszten, és meglett a válaszod a miértre? 🙂

Azt gondoltad, a terhesség alatt is végig mozogni fogsz, aztán végül az első trimesztert szinte szó szerint végig aludtad?

Na, ezzel én pont ugyanígy voltam.

Mindenki másképp reagál a terhességre, mindenkinél más tünetek jelentkeznek, de ezt nyilván Te is tudod. Nálam, és sok más várandós nőnél az első időszakban az állandó fáradtság és alvás volt a legmeghatározóbb. Sokszor alig vártam, hogy „hazakússzak” és aludhassak.

Hogy jön ide az edzés? Az az igazság, hogy néha sehogy. Igenis vannak napok, amikor inkább aludni kell. Figyelni arra, mit „üzen” a baba.

Mi is megharcoltunk egymással: én edzeni akartam, jönni, menni, vinni az életem tovább, a baba meg azt akarta, hogy – elnézést – üljek már le a seggemre, és aludjak. Nyilván ő nyert. 😀

Vagyis kompromisszumot kötöttünk. Az első trimeszter volt számomra a legnehezebb ilyen szempontból, de akkor is mozogtam, még ha az csak egy könnyed úszás volt vagy egy laza bringázás.

A kompromisszum abban állt, hogy én megígértem Neki, figyelek Rá, megadom az időt arra, hogy növekedhessen, amíg én alszom, pihenek, Ő pedig segít nekem abban, hogy együtt is mozoghassunk tovább.

És itt a lényeg. Erről szeretnék írni. A babavárás időszaka egy igen rövid, de minden szempontból nagyon intenzív időszak egy nő életében. Ki kell élvezni, át kell élni minden egyes pillanatát, és nagyon nem mindegy, milyen élményekkel töltjük meg ez a pár hónapot.

A mozgás jó: az anyának és a babának is, ez vitathatatlan, és ebben maximálisan hiszek, és meg is tapasztaltam. A mozgás fizikai és a lelki pozitív hatásai mellett a sport már a pocakos időszak alatt egy közös program, egy közös élmény lehet. A későbbiekben meg minta, egy követendő példa, aminek a gyökerei egészen az anyaméhig nyúlnak vissza. Hát nem csodálatos?

Hogyan eddz pocakkal?

Akárhány hetes terhes is vagy, mozogni bármikor elkezdhetsz (ha az orvosod engedi természetesen). És itt nem kell nagy dolgokra gondolni, egy félórás sétának is remek hatásai vannak, főleg, ha előtte nem nagyon mozogtál.

Ha korábban sportoltál, de az első trimeszterben nem, akkor érdemes lassan, óvatosan visszatérned. Válassz olyan mozgásokat, ahol Te állíthatod magadnak a terhelés intenzitását, ha soknak vagy megerőltetőnek érzed, pihenj!

Beszéld meg a babával, hogy Ti most edzeni fogtok, és ez mindkettőtöknek jó lesz. Mondd meg neki azt is, hogy figyelni fogsz Rá, és ha bármikor jelezne, hogy valamit nem szeret, Te abba fogod hagyni azt a gyakorlatot.

Ha zenére edzel, és a baba is hallja, egy idő után azt is fogja közölni Veled, hogy melyik zenét szereti, és melyik az, amelyiktől a hátán feláll a babapihe. 😀

A várandósság alatt a leendő anya egy kicsit befelé fordul, a külvilág kevésbé lesz fontos, és így nagyon is jól van. A terhességgel együtt jár az is, hogy egy nő érzelmileg (még) labilisabb, érzékenyebb lesz. Ez segít ráhangolódni a babára is. Használd ki ezt a különleges képesség et, kezdj el már most ismerkedni Vele. 🙂 Vidd el edzeni a pocakban, de figyelj Rá – érezzétek jól magatokat, mind a ketten.

Anikó

Ez volt a “felvezető”. A sorozat következő, amúgy pedig első részét ITT olvashatod.
A második részt ITT találod.