Sokszor hallom azt a kifogást, hogy az egészséges életmód költséges dolog, ezért nem építik be mindennapjaikba a reform táplálkozást. Szeretném a félreértéseket és a tévhiteket kicsit eloszlatni! A bio és organikus alapanyagok valóban több költséget jelentenek, de nem feltétlenül kell kizárólag bioboltban vásárolni, hogy egészséges alapanyagokhoz jussunk. Persze hosszú távon némi befektetést megérdemel a testünk, szervezetünk, hogy válogatott, jó minőségű ételeket vásároljunk, akár magasabb áron!

Másrészt, az egészséges életmódba nem férnek bele olyan élelmiszerek, amikre lehet, hogy most ezreket költesz (pl. csoki, chips, rágcsák, alkohol, szénsavas cukros üdítők, cigaretta, gyorsételek, napi szinten kifőzdékben étkezés stb.), na ezeken például rengeteget lehet spórolni.

A pénz kérdése nem lehet kifogás, ha az egészségünk megóvásáról és a helyes táplálkozásról van szó, de valljuk be őszintén, sokszor a kifogások hátterében az áll, hogy nehezünkre esik a gyökeres változtatás!

Néhány tippet, ötletet szeretnék adni, hogy miként tudsz gazdaságosan életmódot váltani! Az elhatározást pedig Neked kell meghozni. Nem szeretnék senkit sem győzködni, Neked kell személyesen megtapasztalnod, hogy az életmódváltás milyen nagyszerű változásokat hoz rövid távon az életedbe!

  1. Költségek szempontjából kardinális kérdés, hogy otthon főzöl-e, vagy rendelsz? Sokkal olcsóbb és megbízhatóbb, ha Te magad szerzed be a reform alapanyagokat és időt nem sajnálva főzöl belőle egészséges ételeket. Hiába a temérdek egészségesnek hirdetett rendelős nagyüzemi konyha, ugye Te sem hiszed, hogy igazán minőségi ételeket állítanak össze? A legnagyobb, jelentős összegeket tehát akkor takaríthatod meg, ha időt szánsz a vásárlásra és főzésre!
  1. Fontos, hogy tudd! Az egészséges ételek sokkal több energiával, tápanyaggal látnak el, szervezeted jobban tudja hasznosítani ezeket. Így sokkal kisebb mennyiség után jól fogsz lakni, a telítettség érzése hosszabban megmarad, anélkül, hogy gyomrod elnehezülne és a vércukorszinted hirtelen az egek
    be repülne.
  1. A mennyiség helyett a minőségre helyezd a hangsúlyt! (Egy kis segítség, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni ITT)
  1. Tervezd el a havi bevásárlólistádat! Ha vásárolni mész, akkor tartsd magad a listához és ne engedj az impulzusoknak, amik arra csábítanak, hogy mindenfélét összevásárolj, amire nincs is nagy szükség. Éhesen ne menj vásárolni, mert akkor nehéz lesz a listához tartani magad és biztos elcsábulsz.
  1. A reform élelmiszerek piacán elég nagy árkülönbség fedezhető fel az egyes üzletek között. Érdemes webáruházban megrendelni a termékeket, mert ott jóval kedvezőbben juthatunk hozzájuk, mint a nagy áruházakban! Szánj rá egy kis időt, hogy összevesd az egyes webshopok árait! Egy-egy rendelés alkalmával ezreket is spórolhatsz.
  1. A webshop másik előnye, hogy látod, éppen milyen értékű termék van a virtuális kosaradban. Ha túlléped az előre tervezett keretedet, a végén minden probléma nélkül törölhetsz pár dolgot, amire mégsincs nagy szükséged.
  1. Magvakat, aszalványokat, gabonaféléket a piacon is megveheted, kimérve árulják és olcsóbb, mint a bolti csomagolt.

És, hogy ne csak a szavakat csépeljem, íme egy napi étkezés minta árakkal, egészséges kontra hagyományos napi menü. (átlagos fogyasztási igénnyel rendelkező, szellemi munkát végző, ember napi menüje :))

Íme a bizonyíték, hogy egészségesen is lehet táplálkozni és még a pénztárcádat is megkíméled 🙂