Miért jó a zabpehely?
Számos receptünk hozzávalója a zabpehely. Biztos felmerült már Benned a kérdés, miért teszünk szinte minden ételbe zabpelyhet? Lehet eddig csupán a reggeli
műzli ugrott be elsőre és nem igazán tudtad összepárosítani a székely káposztát a zabpelyhes gombóccal és nem is gondoltad volna mennyire nagyszerű és egészséges táplálék. Nem csak könnyen beszerezhető, de olcsó is, ezen kívül számos előnyét soroljuk most fel. Ha eddig nem használtad a konyhában és nem ismerted áldásos hatásait, akkor mostantól biztos Te is nagy zabpehely rajongó leszel!
- Magas rosttartalmának köszönhetően, napi fogyasztása rendbe teszi az emésztőrendszert, gyengéden, de hatékonyan aktivizálja a bélműködést.
- Regenerálja az idegeket, nyugtatja az idegrendszert, ezért segít a stressz leküzdésében.
- Gyulladáscsökkentő hatással is bír.
- „Jó” szénhidrátként, lassan szívódik fel, telít, glikémiás indexe (67) közepesnek számít, így diétázók, fogyókúrázók, cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Koleszterinszintre, erek állapotára is jótékonyan hat, ezért a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében is érdemes fogyasztani.
- Lúgosítja a szervezetet.
- Ásványianyag-tartalma jelentős: foszfor, magnézium, vas, kalcium, kálium található benne.
- Vitamintartalmáról se feledkezzünk meg, dúskál az E –és B-vitaminokban.
- Fehérjetartalma magas, ezért a sportolóknak is javasolt.
- Nem utolsó sorban szépségünkre is hatással van, jót tesz a bőrnek, hajnak és a körmöknek.
100 gramm zabpehely (ami a napi fogyasztási mennyiséget is lefedi) tartalmaz:
378 kcal
14,4 g fehérje
6,8 g zsír
64,3 g szénhidrát
Milyen ételekhez használjuk a zabpelyhet?
- zabkása
- Kolláth-reggeli
- reggeli gyümölcsös turmix
- gyümölcsös joghurt (nem a boltira gondolunk) felturbózása
- zöldséges és magvas fasírtok alapja
- tojásrántotta dúsítása
- panír és zsemlemorzsa alternatívája
- zabpelyhes palacsinta
- zabkeksz és sütik tömkelege
- zabliszt kiváló sűrítő
- laktózmentes magtej készítése