Életmódváltás, edzés, sportolás, egészséges és változatos táplálkozás. Ahhoz, hogy az élet bármely területén sikereket érjünk el, konkrét célokra és belülről jövő motivációra van szükség.

Tűzd ki a célod, tervezd meg az oda vezető utat, és indulj el rajta, majd vedd át a jutalmad. Ennyire egyszerű az egész.

Hát… nem egészen.

Célkitűzés

A legtöbb esetben már itt el is hal az életmód-váltás. Hogyan kell célokat kitűzni? Milyen célokat tűzz ki? És egyáltalán mire jó ez?

Kezdem a végén. Hogy mire jó, ha célokat tűzöl ki magad elé? Cél nélkül, csak úgy bele a vakvilágba elindulni valamerre… nincs túl sok értelme. Cél nélkül nem tudod megtervezni a következő lépéseid. Nem tudod megtervezni, mit és mennyi ideig kell csinálnod. És ha mégis elindulnál valamerre, akkor nem mérhető az eredmény, hiszen nincs mihez viszonyítani.

Tűzz ki egy nagy célt magad elé. Tedd hozzá a dátumot is, amikorra ezt el szeretnéd (fogod) érni. Tervezd meg az odavezető utat: pakold tele kisebb, egymásra épülő célokkal, és ha eléred ezeket a kis célokat, jutalmazd meg magad (olyan dologgal, ami neked jutalom, ami neked örömet okoz).motivacio

Az internet tele van olyan oldalakkal, ahol testépítőket, fitnesz modelleket lehet megcsodálni, és ezek az oldalak sokszor sugallják azt, hogy igen, egy ilyen test az, ami cél kell, hogy legyen. És máris ajánlják mellé az ilyen-olyan táplálék-kiegészítőket, stb., egy nagyon szigorú diétát és egy kemény edzésprogramot.

Félreértés ne essék, nincs ezzel semmi probléma – csupán annyi, hogy az emberek nagy része nem épp erre vágyik, mégis életmód-váltás címszóval sokszor ezek a képek, oldalak, edzés- és táplálkozási programok kerülnek elő.

Ha neked ez az utad, akkor hajrá. De ha nem, keress olyan célokat, amik a te életedhez, hozzád passzolnak. Lehet a mozgás öröméért is sportolni, fel lehet készülni életed első 5 kilométeres versenyére, vagy akár a Balaton átúszásra. Ez mind tőled függ. Ne külső célokat keress, mert nem fogod megtalálni hozzá a motivációd, sem az örömmel végzett munkát. Ha nem belőled, ha nem a lelked mélyéről jön a nagy célkitűzés, nyűg és keserű bosszúság, csalódás lesz az odavezető út. Persze, így is lehet… de minek?

Azt szokták mondani, legyen reális a célkitűzés. Én meg azt mondom, legyen olyan, amibe beleborzongsz, aminek a gondolatától olyan izgatott leszel, hogy aludni sem tudsz. ☺

Aztán indulj el. Ha ez a lépés kimarad, lehet a célod nagyszerű, csupa csoda, csillogás és borzongás, meg minden, de csupán álom marad…

Vannak olyan időszakok is az életben, amikor nincs igazán konkrét célja pl. a sportnak sem, csak úgy csinálgatod. Ezzel sincs semmi gond. Néha kellenek ilyen „üresjáratok” is.

Ilyenkor érdemes akár más mozgásformákat is kipróbálnod, vagy más termet, másik erdőben futni, vagy más emberekkel edzeni. Hátha csak új ingerekre van szükséged. Az ilyen időszakoknak is megvan a szerepe: kicsit pihenősebb, lazább, útkeresősebb. Ne bosszankodj rajta, fogsz találni új célokat.

Motiváció

Ha megvan a cél, ne engedd, hogy elmúljon a motivációd. Nekem erre több módszerem is van: az igazán nagy célokat elmondom mindenkinek, hogy „ciki” legyen (saját magam felé) nem megcsinálni. A lakás több pontján szembejön egy-egy felirat. A naptáram elején díszeleg a matrica, a laptopom háttérképe ez a cél.

A nagy célok messze vannak, így nekem ezek segítenek fókuszban maradni.

A motiváció része az odavezető út megtervezése. Ha például ez egy nagy verseny, akkor a tervbe beletartoznak az edzések, a pihenőnapok, az étrend, és a köztes, kisebb versenyek. Így átlátható lesz a következő egy év. Nem riaszt el a főverseny, mert nem az lebeg folyton előttem, hanem a következő kis lépés.

A motivációnak belülről kell jönnie. Egy szuper kis felirat vagy videó nem fogja megváltoztatni az életed. Neked kell tenned érte.

Ha megvan a cél, a motiváció, a lendület, onnantól már semmi sem állíthat meg. Még az sem, ha nem mindig sikerül pont akkorra elérned a célod, ami az eredeti tervben szerepelt. Senkinek nem tartozol elszámolással, magyarázattal. Senkinek, csak saját magadnak.

Az idő a tiéd, te döntöd el, mit kezdesz vele.