Pár szó arról, hogy milyen jellegű edzések – lennének – szükségesek a mindennapi kiegyensúlyozott, könnyed élethez. A megfelelő táplálkozás természetesen ugyanúgy része az egészségnek és a mindennapoknak, de az most nem téma.

A mindennapi jóléthez kell:

  • erős, stabil törzs, ami mindennek az alapja, hogy ne legyen hátfájás, ne legyen gerincprobléma
  • mozgékony, de feszes ízületek, hogy a mozgás tényleg szabad, de biztos legyen,
  • kellően erős és mégis laza izmok, izomrendszer,
  • jól működő keringési rendszer, megfelelő állóképesség.

Ezekre lenne szükséged ahhoz, hogy lihegés nélkül fel tudj menni az első emeletre lépcsőn és ne a liftet válaszd, hogy a szatyrot gond nélkül cipeld haza a Tescoból, hogy ne érezd magad szarul, miután futottál 50 métert a buszra, hogy ne fájjon a hátad, derekad.

image005


A törzs

Stabil és erős törzshöz olyan feladatokat, funkcionális gyakorlatokat kell végezned, amik a törzsizmok eredeti funkcióját hivatottak leképezni. Edzi a törzs izmait, a mélyizmokat, gerincfeszítőket, mindent, ami az egészséges gerinchez is szükséges. Manapság szinte bármely fitness teremben elérhetők különféle funkcionális edzések, akár valamilyen speciális eszköz használatával (pl. TRX, kisebb súlyok, labdák, szalagok, gumikötelek, stb..), akár csak saját testeddel. Adott edzésen belül megannyi gyakorlattal találkozhatsz, ami nem csak a mell-hát-bicepsz témakört érinti.. Legalábbis igényesebb helyeken, igényesebb és felkészültebb edző/oktató esetén. Bónusz tipp: gerinctréning, ahol eleve a törzs van fókuszban! Nem kérdés, rendszeresen szükséged van ilyen jellegű edzésre, ha napi 2 óránál többet ülsz a monitorra bambulva..

Ízületek

Egy jól felépített edzés nem hagyja figyelmen kívül és érintetlenül az ízületeidet sem. És ez esetben nem csupán a térdedről van szó. Ízületeidnek mozgékonyaknak kell lenniük, hogy a teljes „tervezett” terjedelmükben tudjanak működni, hisz így fogod elérni a felső polcon a kiszemelt árut, így tudsz gond nélkül leguggolni a földre ejtett kulcsod után ésígytovább ésígytovább. Ugyanakkor kellően erősnek is kell lenniük, hogy egy-egy hirtelen mozdulat során minden a helyén maradjon és akár a hétköznapokban, akár sporttevékenység során elkerüljön a serülés. Egy-egy edzés során erősen használatba veszed az ízületeidet is. Bizonyos gyakorlatok az izmok erősítésen kívül hatással vannak az ízületeidre is, aminek során lazábbá válhatsz. Egy jól felépített, funkcionális gyakorlatokkal teletűzdelt edzés segíthet, valamint érdemes nyújtásra, avagy stretchingre is eljárnod, amennyiben az edzéseid során nem fordítasz kellő figyelmet erre a nagyon fontos dologra. A foglalkozás utáni 2-3 perc nyújtást ne számold.. A nyújtásra bizony nem csak az izmok nyújtása, de az ízületek mobilizálása miatt is szükséged van!

Izmok

instabilIgen, szükséged van erősítésre is. Mindenkinek! De nem feltétlen kell egyből a fitness termekben található nagyobb gépekre gondolni, bár célszerű azokat is beépíteni a rendszerbe. Az előzőekben is leírt edzésekkel is tudsz erősítő jellegű feladatokat végezni, és érdemes egy-egy fitness terem órarendjét aszerint (is) böngészni, hogy mely órák azok, amiken erősödni is tudsz. Pl.: TRX, különféle köredzések, vagy Cross Training-ek, Kettlebell, Boot Camp, stb. Nagyon fontos azonban, hogy ha először mész terembe, akkor ne kezdd erős edzésekkel. Először erősítsd meg magad az első két pontban, aztán majd szépen-lassan áttérhetsz az izomépítésre, erősítésre is. Ha kellően erős a törzsed, rendben vannak az ízületeid, és már van némi gyakorlatod, akkor mehetsz rá a ténylegesen nehezebb feladatokra, nagyobb súlyokra.

Az izmok edzésénél is nagyon fontos a nyújtás!

Keringési rendszer

Írhatnám, hogy mindennek az alapja a jó állóképesség, de ez ugyanúgy igaz az előzőekre is. Szóval maradjunk inkább annyiban, hogy ez is a legfontosabbak egyike. A jó állóképességhez ugyanis jól működő keringési rendszerre van szükséged. Azt pedig talán e nélkül is érzed, hogy nem árt, ha erős és egészséges a szíved. Az állóképességedet súlyok emelgetésével nem igazán tudod edzeni, de ezt talán tudod is. Menj el bringázni, úszni, futni. Akár terembe is. Rendszeresen! Mindegyik állóképesség fejlesztő tevékenység során kiemelkedően fontos, hogy legyen kontroll az edzéseid alatt (pulzus és/vagy teljesítmény alapon). Kontroll nélkül ugyanis nem fogod azt elérni, amit szeretnél. Akármit is gondolsz, nem fogod. A futás esetén kiemelkedően fontos ez a kérdés, pláne, ha valaki kezdőként kezd el futni. Állóképesség fejlesztés nem működik tartós csúcsterhelésen! És egyelőre a különböző HIIT edzéseket, azaz magas intenzitású intervall edzéseket is kerüld! Ha nincs jó alapod, csak szétküldöd magad a magas intenzitású tréningek során.

Ha kérdésed van, vagy csak úgy írnál nekünk, ide megteheted: info@mozgunk.hu