Biztos sokatokban felmerül, vagy felmerült a fenti kérdés. A válasz egyszerűen:

Gyümölcs ÉS vitaminok! 

Mindegyik bevitelére szükség van, mivel sajnos eljutottunk addig, hogy a gyümölcsökben akár 30-40%-kal kevesebb vitamin található, mint pár évtizeddel ezelőtt. A miértje is egyszerű: az 1000 km-eken át kocsikáztatott, sötét rakterekben érlelt, megannyi vegyszerrel kezelt gyümölcsben nem képződik annyi vitamin, mint kellene. Emiatt sajnos pusztán gyümölcsökből nem feltétlen tudjuk fedezni a szükséges vitaminokat, nyomelemeket. A mai rohanó világban (tudom, közhely) nagyon sok inger, stressz ér mindenkit. Az idegrendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve, ami erősen terheli a rendszert, azaz a szervezetet. Fokozott környezeti terhelésnek ér minket nap mint nap a városokban is. E rendszer védelmét többnyire a vitaminok, ásványi elemek hivatottak védeni. Illetve ezek beépítésével, felhasználásával vagyunk képesek frissek, üdék, egészségesek, energikusak és vidámak maradni. Ha a mindennapi életben sportolsz is – márpedig, ha ezt olvasod ezen az oldalon-, nagy eséllyel teszed, akkor különösen fontos a megfelelő vitamin háztartás. Mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességünk szoros kapcsolatban áll a „vitamin-szintünkkel”.

A szervezetnek egyszerűen szüksége van rá.DSCN0466_kicsi

Node, ha a gyümölcsben nincs megfelelő mennyiségű, minőségű vitamin, és beszerezhető már minden kapszulában, bogyókában, akkor minek is együnk gyümölcsöt?
A rost- és energiatartalma miatt! A gyümölcsökben található rostoknak fontos szerepe van az emésztésben, a bélrendszer karbantartásában. A gyümölcsök segítik az emésztést, felszívódást, illetve a szükségtelen anyagok megkötését, szervezetből való eltávolítását. Mindemellett egy-egy lédús gyümölcs a napi folyadék bevitelhez is hozzájárul (de ne számold hozzá a szükséges napi 2,5-3 literhez). Egy-egy étkezés közt fenntartja az emésztőrendszered működését, ellát energiával, kicsit talán telíthet is.

(Diétás étrend alatt fogyasztható, illetve kevésbé ajánlottan fogyasztható gyümölcsökről majd legközelebb értekezünk.)

Tehát:

Gyümölcs ÉS vitaminok!