Miért jó a zabpehely?

Számos receptünk hozzávalója a zabpehely. Biztos felmerült már Benned a kérdés, miért teszünk szinte minden ételbe zabpelyhet? Lehet eddig csupán a reggeli
műzli ugrott be elsőre és nem igazán tudtad összepárosítani a székely káposztát a zabpelyhes gombóccal és nem is gondoltad volna mennyire nagyszerű és egészséges táplálék. Nem csak könnyen beszerezhető, de olcsó is, ezen kívül számos előnyét soroljuk most fel. Ha eddig nem használtad a konyhában és nem ismerted áldásos hatásait, akkor mostantól biztos Te is nagy zabpehely rajongó leszel!

  • Magas rosttartalmának köszönhetően, napi fogyasztása rendbe teszi az emésztőrendszert, gyengéden, de hatékonyan aktivizálja a bélműködést.
  • Regenerálja az idegeket, nyugtatja az idegrendszert, ezért segít a stressz leküzdésében.
  • Gyulladáscsökkentő hatással is bír.
  • „Jó” szénhidrátként, lassan szívódik fel, telít, glikémiás indexe (67) közepesnek számít, így diétázók, fogyókúrázók, cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • Koleszterinszintre, erek állapotára is jótékonyan hat, ezért a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében is érdemes fogyasztani.
  • Lúgosítja a szervezetet.
  • Ásványianyag-tartalma jelentős: foszfor, magnézium, vas, kalcium, kálium található benne.
  • Vitamintartalmáról se feledkezzünk meg, dúskál az E –és B-vitaminokban.
  • Fehérjetartalma magas, ezért a sportolóknak is javasolt.
  • Nem utolsó sorban szépségünkre is hatással van, jót tesz a bőrnek, hajnak és a körmöknek.

100 gramm zabpehely (ami a napi fogyasztási mennyiséget is lefedi) tartalmaz:

378 kcal

14,4 g fehérje

6,8 g zsír

64,3 g szénhidrát

Milyen ételekhez használjuk a zabpelyhet?

  • zabkása
  • Kolláth-reggeli
  • reggeli gyümölcsös turmix
  • gyümölcsös joghurt (nem a boltira gondolunk) felturbózása
  • zöldséges és magvas fasírtok alapja
  • tojásrántotta dúsítása
  • panír és zsemlemorzsa alternatívája
  • zabpelyhes palacsinta
  • zabkeksz és sütik tömkelege
  • zabliszt kiváló sűrítő
  • laktózmentes magtej készítése